Håkan Magnusson är med och arrangerar seglingstävlingar under helgen i Karlskrona. Foto: SVT/Konrad Olsson

Stor seglingshelg i Karlskrona: ”Går undan i starten”

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen ordnas seglingstävlingar i Karlskrona där flera båtar samlats för att delta. Vid 11-tiden gick startskottet för arrangemanget som har hållits sedan 70-talet.

Det är Nättraby BK och Karlskrona SS som ordnar tävlingarna på Saltö och Dragsö utanför centrum. Där deltar flera seglare i kappseglingar för kölbåtar och jollar i tävlingar som började köras 1979.

– Vi brukar ha den denna helg under varje år i augusti. Förr om åren var det upp till 40 båtar med ibland, säger Håkan Magnusson från arrangörsföreningen Nättraby BK som räknar in tio båtar denna gång.

Söndagssegling på Dragsö

Under lördagen är det Godnattvalsen som länge varit en årlig kappsegling där fyren Godnatt passeras fyra gånger innan målgången vid Saltö efter drygt 17 sjömils segling.

På söndagen står bankappsseglingar på schemat kring Dragsö där tävlingarna körs i Danmarksfjärden med jollar och kölbåtar. Söndagens arrangemang står Karlskrona SS för och bankappsseglingen är av samma typ som under OS i Tokyo där det blev två svenska medaljer.

– Då seglar man på en kortare bana medan Godnattvalsen är mer vidsträckt, säger Håkan Magnusson.

Hemmasegrare

Segrare i Godnattvalsen blev Karlskrona SS-seglaren Mårten Ahlberg med båten Dyngsur. Han vann före Ronneby SS Marcus Ternström med Betty och klubbkamraten Bo Bergstedt med sin Secret Lady.

Bo Bergstedt, Mårten Ahlberg och Marcus Ternström var de tre bästa seglarna i Godnattvalsen under lördagen. Foto: Privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.