Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under torsdagsförmiddagen höll Karlskrona kommun en pressträff, spela klippet för att höra vad som sa där. Foto: Matilda Wärlinge Andersson

Stora förändringar på LKC i Karlskrona – flera klasser byter skola

Uppdaterad
Publicerad

Karlskrona kommun planerar stora förändringar bland skolorna i Lyckebyområdet. Den anpassade grundskolan flyttas till Lyckeby kunskapcentrum, medan Spandeltorpskolan får ta emot fler låg- och mellanstadieelever.

Antalet elever i Karlskrona som går i anpassad grundskola, det som tidigare hette särskola, har ökat och kommunen har länge sett ett behov för bättre och mer tillgängliga lokaler.

Därför har de valt att samla den anpassade grundskolan på Lyckeby kunskapscentrum, LKC.

Låg- och mellanstadiet flyttar

När den anpassade grundskolan flyttar till LKC behövs det göras en anpassning av både lokaler och skolgård. Samtidigt har Spandeltorpsskolan färre elever än tidigare, därför kommer årskurs F-6 på LKC att flyttas dit – det gör även Kättilsmålaskolans årkurs 4-6.

Även lärare och övrig personal flyttas över. Årskurs 7-9 blir kvar på LKC.

– Vi samlar fler elever på de här enheterna så att de större. Då får vi också möjlighet till samordningsvinster på enheterna så att vi kan skapa ett bättre stöd för de elever som behöver det, säger Henning Fuhrman chef på kunskapsförvaltningen.

Håller pressträff

Omorganisationen kommer att ske stegvis, höstterminen 2024 kommer det inte börja någon ny förskoleklass på LKC. Planen är sedan att den anpassade grundskolan ska vara klar till höstterminen 2026.

Flytten innebär också att Verköskolans elever kommer övergå till Östra Torpskolan när de börjar tredje klass.

Karlskrona kommun kommer hålla informationsmöten med föräldrar.

Spela klippet för att höra mer om omorganisationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.