Foto: SVT

Stora journalistpriset till Patrik Lundberg från Sölvesborg

Uppdaterad
Publicerad

Författaren och journalisten Patrik Lundberg, som är uppvuxen i Sölvesborg, tilldelades under torsdagskvällen Stora journalistpriset efter avslöjandet om oegentligheter kopplade till internationella adoptioner.

Under torsdagskvällen blev det klart vem som tilldelas Stora journalistpriset i kategorin Årets avslöjande.

Det blir Sölvesborgaren Patrik Lundberg, som tillsammans med Josefin Sköld från Köping och Alexander Mahmoud från Grimslöv som får ta emot priset. Det för artikelserien ”Barn till varje pris” publicerad i Dagens Nyheter. Publiceringen avslöjade oegentligheter kopplade till internationella adoptioner till Sverige.

– Jag tror inte riktigt vi förstod omfattningen när vi började, men jag minns när vi hittade fler och fler personer som vittnade och berättade om omfattningen av det här. Men jag måste säga det att jag är bara en statist. Jag har lärt mig så mycket av Josefin och Alexander, säger Patrik Lundberg under prisutdelningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.