Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Storbedragarens offer i rätten: ”Har precis kunnat överleva” Foto: TT/Polisens förundersökning

Storbedragarens offer i rätten: ”Har precis kunnat överleva”

Uppdaterad
Publicerad

I dag fortsatte den rekordstora rättegången i Blekinge tingsrätt, mot den 31-årige storbedragaren. Under måndagen hördes hans första bedrägerioffer i rätten. Totalt har de tre unga blekingeborna lånat ut 3,3 miljoner kronor till 31-åringen.

Rättegången mot den 31-årige storbedragaren går under måndagen in i nästa fas, när samtliga 96 offer ska höras i rätten. Först ut är tre unga män från Blekinge, som redan sommaren 2014 lånade ut stora summor till 31-åringen, mot löfte om snabb och stor avkastning.

– Han skulle betala fakturorna för ränta och amortering. Men så kommer en påminnelse och det ifrågasätter ju jag. Men han säger att det är lugnt och har ursäkter och bortförklaringar. Men så kommer en till påminnelse. Så fortsatte det, det damp ner påminnelser och inkassokrav, berättade ett av offren i tingsrätten under måndagen.

Två av de var tidigare skolkamrater till 31-åringen, och hade fått höra om de lönsamma uppläggen av en vän. De tog stora blancolån i flera banker, och skickade till 31-åringen. Pengarna skulle investeras i 31-åringens elektronikbutiker, och för det skulle de efter några månader få tillbaka en bonus på mellan 100 000 och 150 000 kronor, berättar de i förhör.

– Jag har varit ekonomiskt bakbunden sen 2014. Har precis kunnat överleva. Det tar hårt på psyket. En stor osäkerhet om man kommer kunna betala sina räkningar, vittnade en av dem i rätten.

Möttes i rätten

Men återbetalningarna uteblev, och i stället har samtliga tre fastnat med stora räntekostnader som lett till såväl utmätningar som rättstvister.

– Inom två månader skulle jag få bonuspengarna. När tiden hade gått ut var jag på honom många gånger att han skulle betala, men han drog på det hela tiden och skyllde på allt möjligt, säger en av de drabbade i polisförhör.

Nu möts de i rätten där 31-åringen står åtalad för en enorma bedrägerihärva. 31-åringen har konsekvent nekat till brott.

– Jag medger att jag mottagit pengar. Det har vart för inköp av elektronik och expandering av företaget. Jag betalade månatligen fram till september 2017 då min bil sprängdes och jag lämnade landet, säger han.

– Han betalade månatligen in summor, men det var bara på en bråkdel av de utlägg jag hade, svarar den målsägande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bedrägerimisstänkt affärsman

Mer i ämnet