Storbrand på Nymölla pappersbruk utanför Bromölla

Uppdaterad
Publicerad

En större brand härjade på pappersbruket i Nymölla utanför Bromölla under fredagsmorgonen. Räddningstjänsten var på plats hela förmiddagen och fick till slut stopp på spridningen.

– Det slutade väl, vi lyckades begränsa branden. Nu tar företaget över bevakningen, säger vakthavande befäl Patrik Freij på räddningstjänsten i Kristianstad.

Strax efter klockan 07.30 kom larmet om en brand på pappersbruket söder om Bromölla, nära gränsen till Blekinge län. Det började brinna mellan inner- och yttervägg i en byggnad som är 30 meter hög.

– Det brinner mellan väggarna längs hela vägen. Vi jobbar med att släcka både uppe- och nerifrån, säger vakthavande befäl Patrik Freij till SVT Nyheter Blekinge.

Räddningsstyrkor från Bromölla, Kristianstad och Sölvesborg arbetade på plats och ett antal anställda på pappersbruket ska ha fått utrymma.

Orsak oklar

Efter flera timmars släckningsarbete för att förhindra spridning lyckades räddningstjänsten få kontroll på branden. Vid klockan 13.30 kunde styrkorna lämna över bevakningen till företaget.

– Vi är nöjda med insatsen, Nu väntar sanering men övriga industribyggnader påverkades inte, säger Patrik Freij.

Orsaken till branden är fortfarande oklar och det kan komma att göras en utredning på plats.

– Brandkåren var snabbt på plats, det upptäcktes i tid. Ur det perspektivet är det tillfredsställande, säger Pappersbrukets vd Michael Lindemann.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.