Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Systembolaget och turistnäringen påverkas av att gränshandeln varit begränsad under pandemin. Magnus Petersson är vd för ett bussföretag som inte kunnat ordna turistresor under ett års tid. Foto: TT/SVT

Störst ökning av alkoholförsäljning i Blekinge

Publicerad

När gränshandeln varit begränsad har svenskarna köpt mer alkohol på hemmaplan. Förändringarna märks främst i gränslänen och som allra tydligast i Blekinge.

Försäljningen på Systembolaget har ökat under pandemin jämfört med tiden innan. Det visar en ny rapport av ekonomie doktor David Sundén gjord på uppdrag av Sprit & Vinleverantörsföreningen och Sveriges Bryggerier.

Där märks en försäljningsökning med 12,5 procent under perioden 1 april 2020 till 31 mars 2021 jämfört med 1 mars 2019 till 28 februari 2020.

Geografiska skillnader

Siffrorna visar på tydliga geografiska skillnader där främst gränslänen mot Norge och Danmark sticker ut.

I norska gränslän som Jämtland och Värmland har försäljningen gått ner med över 20 procent. I danska gränslän syns ökningar med 25–30 procent i Blekinge, Halland, Skåne och Kronoberg.

– Vi märker ju av att det är fler, kanske inte fler som handlar men de handlar lite mer än innan. Jag tycker inte det är något markant men tittar man på gränsen till Norge har det minskat där och ökat här, säger Martin Michalski, butikschef på Systembolaget i Karlshamn.

Ökat mest i Blekinge

Blekinge är länet med störst försäljningsökning, från 4,7 liter ren alkohol per capita till 6,2 liter – en ökning med 30,4 procent.

Förändringen förklaras till 17 procent med ökad hemester och färre serveringsbesök. 13,3 procent av förändringen förklaras med utebliven gränshandel i länder som Tyskland och Danmark.

Inom turistnäringen har det varit lågtrafik med utlandsresor under flera månaders tid. Magnus Petersson är vd för ett bussbolag i Blekinge som ordnar resor till Tyskland och har påverkats mycket.

– Normalt sett körde vi tre gånger i veckan så det har varit ett tapp när vi inte kunnat köra på ett drygt år. De resorna stod för ungefär 75 procent av vår omsättning tidigare och nu när vi börjat igen står de för ungefär hälften av vår verksamhet och innan körde vi inte skolbussar i Emmaboda som vi gör nu, säger han.

Foto: Lakeville

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer