Diwali är en av hinduernas största högtider. Den firas över hela Indien, men av olika anledningar beroende på region. Till exempel hålls dagen i de norra delarna till minne av guden Ramas återkomst efter 14 år i exil tillsammans med sin fru, men generellt sett är diwali en hyllning av ljusets seger över mörkret. I Indien så firas högtiden i flera dagar. Människor samlas hemma hos varandra och ute på gatorna där det avfyras fyrverkerier. De indiska studenterna på Blekinge Tekniska Högskola har tagit med sig traditionerna till Sverige.
– Vi har firat här sedan två år tillbaka. Vi samlar oss studenter och släkt och tänder ljus och ber. Efter det småpratar vi en stund, säger den före detta studenten Swapna Reddy, som har åkt från Nyköping för att fira med sina vänner.
Saknar fyrverkerierna
Hinduismen har många gudar, men en av dem som verkligen firas under diwali är gudinnan Lakshmi.
– Vi ber till henne för att få mer rikedom. Under diwali är det här väldigt viktigt, säger Narayana Kailash Amujala.
Trots att studenterna både sjunger, ber och äter tillsammans, så saknar de ändå en väsentlig del av firandet som de inte har fått tillstånd till.
– Att avfyra fyrverkerierna, säger Narayana Kailash Amujala och får medhåll av Swapna Reddy
– Allt är bra, framför allt puja, bönen. Men vi saknar våra fyrverkerier, säger hon.
Oklart när nyår är
Nu är det år 26 för hinduerna. Deras tideräkning går i cykler om 60 år och deras kalender följer både månens faser och solåret, till skillnad från den muslimska kalendern som följer bara månens faser. Det innebär att det muslimska året ungefär 11 dagar kortare än det gregorianska, som de flesta länder, inklusive Sverige följer. Därför flyttas dagen för deras nyår varje år och när den infaller är oklart.
– I kväll efter solnedgången så kollar vi om det är nymåne. Om det är det så blir det nytt år i morgon, förklarar imam Abbaud Sleiman.
Ingen nyårsfest
Det nya året blir 1434 enligt den muslimska tideräkningen, som börjar år 622 då profeten Muhammed utvandrade från Mekka till Medina. Till skillnad från de stora högtiderna, som infaller efter fastemånaden Ramadan och efter pilgrimsrean till Mekka, så firas inte nyåret med en fest.
– Vi gratulerar varandra till ett nytt år och utmanar oss själva och andra till att göra fler goda saker, säger Abbaud Sleiman.