Bertil Frost visar kursdeltagarna hur man tar hand om sina bin. Foto: SVT/Michelle Hallberg

Stort intresse för biodling

Publicerad

Intresset för biodling har ökat. Under våren har 70 nya biodlare utbildats i länet – och man har fått sätta in extrakurser för att ge plats åt alla.

I Lyckeby samlades i dag Östra Blekinges biodlarförening tillsammans med sina kursdeltagare. I vår har det varit fler än någonsin tidigare som velat lära sig biodling.

– Jag tror att det handlar om upplysning. Det har varit så mycket prat om att bin håller på att dö. Sen finns det ju ingenting som är så gott som den egna honungen, det är nog också något som gör att många börjar, säger Bertil Frost från biodlarföreningen.

Istället för en eller två kurser har föreningen under våren haft tre kurser igång samtidigt. Totalt har 70 nya biodlare utbildats i Blekinge.

– Det är jättekul, men fortsätter det såhär så är ju frågan var vi ska ställa alla bikupor, säger Bertil Frost.

Henrik JP Åkesson tillsammans med barnen Leopold och Adeline Ruben. Foto: SVT/Michelle Hallberg

Har skaffat bisamhälle

Henrik JP Åkesson är på plats tillsammans med barnen Leopold och Adeline Ruben, som nyfiket kollar in bikuporna efter att de fått på sig skyddsutrustning.

– Jag har gått en kurs och efter det har vi faktiskt köpt en kupa. Så nu ska jag involvera barnen i det här också, säger Henrik JP Åkesson.

Även Maria Barzel har valt att gå en nybörjarkurs i biodling.

– Jag har alltid varit intresserad av djur och natur och odling. Jag hade inte tänkt att skaffa ett bisamhälle direkt, men det har jag faktiskt gjort nu. Jag kunde inte låta bli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.