I klippet berättar David Petersén, chef för medlemsutveckling Hyresgästföreningen Sydost, om varför medlemmarna sviker. Foto: SVT

Stort medlemstapp för Hyresgästföreningen: ”Kan tappa kraft”

Uppdaterad
Publicerad

I nio år har antalet medlemmar i Hyresgästföreningen ökat. Men det satte pandemin stopp för under 2020.

– I Blekinge har vi tappat 303 medlemmar, säger David Petersén, chef för medlemsutveckling Hyresgästföreningen Sydost.

Covid-19 har slagit hårt mot Hyresgästföreningen, som tappat 21 000 medlemmar centralt – vilket motsvarar ett bortfall på 21 miljoner kronor.

Även i Blekinge har föreningen påverkats, med ett bortfall på 303 medlemmar. Det är bara i Karlshamns kommun medlemstalet ökat med 49 personer.

Kan inte knacka dörr

Enligt Hyresgästföreningen är anledningen till medlemstappet coronapandemin, som satt stopp för möjligheten att knacka dörr hos potentiella medlemmar.

– Istället ställde vi om till att göra samhällsnytta. Vi ringde in medlemmar och förtroendevalda som blev volontärer för att handla mat och medicin åt folk i riskgrupp, säger David Petersén. 

Vad kan medlemstappet få för konsekvenser?

– Vi är fortsatt starka i Blekinge, men om tappet fortsätter på längre sikt kan vi tappa kraft. Om vi har fler medlemmar i ett bostadsområde är vi alltid starkare när vi förhandlar, säger David Petersén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.