Foto: J Mattsson/SVA

Störtad havsörn bar på fågelinfluensa

Uppdaterad
Publicerad

Den havsörn som avled efter en uppmärksammad kraschlandning i Karlshamn visade sig bära på en ny typ av fågelinfluensa. Det framgår efter en analys av Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

Fågelinfluensan, med beteckningen H5N6, har aldrig påträffats i Sverige tidigare. Den är enligt SVA mycket smittsam mellan fåglar.

– Viruset är nära besläktat med H5N8 som cirkulerade bland vilda fåglar i Sverige under 2016 och 2017, och då även orsakade utbrott hos fjäderfä. Medan H5N8 fick en massiv spridning i stora delar av Europa har H5N6 inte rapporterats i alls samma omfattning och inte heller förknippats med samma dödlighet, säger Karl Ståhl, biträdande statsepizootolog på SVA.

Viruset har enligt SVA inte visat sig utgöra någon risk för människor, till skillnad från det H5N6-virus som cirkulerar i Asien.

Den unga örnen Ernie påträffades medtagen inne på viltparken Eriksberg i Karlshamn i slutet av januari. Den omhändertogs och skulle några dagar senare släppas fri – men störtade då i vattnet.

Efter olyckan fördes örnen till Bromölla och Katastrofhjälp Fåglar och vilt, KFV.

Där avled den senare.

Se till att endast de som sköter tamfåglarna har tillträde till djurutrymmena.

Håll rent runt hus och inhägnader

Var noga med rutinerna vid hygiengränserna

Tvätta händerna efter kontakt med fåglar

Efter en utlandsvistelse bör du inte ha kontakt med tamfåglar förrän tidigast efter 48 timmar

Källa SVA

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.