– Jag käkar nästan aldrig ute, säger studenten Emil Einerskog. Foto: SVT/TT

Så gör BTH-studenterna för att få ekonomin att gå ihop

Publicerad

Det kan vara svårt att få studiemedlet att räcka. Enligt en uträkning som en familjeekonom har gjort, så går en genomsnittlig student back varje månad.

Sharon Lavie, familjeekonom på Ikano bank har räknat på vilka kostnader som en student har och hennes uträkning visar att det är svårt att få studiemedlet att räcka.  

– Den budget jag har gjort visar att studenter går back 270 kronor varje månad.  

Uträkningen baseras i huvudsak på Konsumentverkets kostnadsberäkningar. Hyran på 3580 kronor i månaden bygger på statistik från Studentbostadsföretagen som visar vad en student i snitt betalar i månadshyra för en lägenhet.

Foto: SVT

– Många studenter som bor i nybyggda studentlägenheter betalar betydligt mer i hyra än i min uträkning. Jag beklagar det för då kan det vara näst intill omöjligt att få ihop sin ekonomi.

Spara genom matlådor

BTH-studenten Patricia Ynner säger att hon inte hade fått ihop ekonomin om hon inte jobbat extra på sjukhuset.

– Det är många som känner att de måste jobba extra, säger Patricia Ynner.

Har du några tips för att spara pengar?

– Jag gör storkok på söndagarna så har jag matlådor både till lunch och kvällsmat. Då går man inte och småköper grejer, säger Patricia Ynner.

Studenten Emil Einerskog sparar också pengar genom att göra matlådor och dela hyran med en rumskompis.

– Jag käkar nästan aldrig ute. Det sparar man mycket pengar på. Det är upp till var och en och göra en budget, säger han.

Studiemedel från CSN

Studiemedlet för fyra veckors studier ligger på 10 676 kronor. Av dem är 3236 kronor bidrag och 7440 kronor lån. 

Om du har andra inkomster kan det påverka rätten till studiemedel. Den högsta inkomsten du får ha samtidigt som du får studiemedel kallas fribelopp. Om du studerar heltid, det vill säga 20 veckor per termin är fribeloppet 90 075 kronor per kalenderhalvår. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.