– Kommunen visar att de inte uppskattar vad vi gör här. Och då har vi ingen anledning att ha det, säger Mats Nilsson, chef för ABF Blekinge. Foto: SVT

Studieförbunden rasar mot kraftigt minskad budget

Publicerad

Samstyret i Sölvesborg har beslutat att de ska minska studieförbundens budget med 25 procent, något Studieförbundet Vuxenskolan och ABF riktar stark kritik mot.

I dag är det bara Studieförbundet Vuxenskolan och ABF som har lokala kontor i Sölvesborg. Nu överväger de om de ska vara kvar i kommunen eller flytta verksamheten till grannkommunerna.

– Kommunen visar att de inte uppskattar vad vi gör här. De uppskattar inte att vi har fast personal i kommunen och att vi har lokaler här och då har vi ingen anledning att ha det, säger Mats Nilsson, chef för ABF Blekinge.

Skapar oro bland föreningar

– Föreningar visar stor oro, framförallt föreningar som nyttjar våra lokaler. De är rädda för att vi ska försvinna och även att utbudet kommer bli helt annorlunda, säger Jesper Rehn, ordförande för Studieförbundet Vuxenskolan.

Studieförbunden erbjuder studiecirklar, kurser, föreläsningar samt kulturarrangemang. Exempelvis har ABF i Sölvesborg en verksamhet för kvinnor med kroniska smärta, de stöttar jazzfestivalen och de hjälper pensionärer in i det digitala samället. Studieförbundet vuxenskolan har verksamheter för personer med funktionsvariationer, för ungdomar från och med 13 år, till vuxna och pensionärer. Det kan röra sig om bland annat dans, musik eller släktforskning.

Uppmanar att höja avgifter

Emilie Pilthammar (M) hänvisar till att det kommer lågkonjuktur och att de måste dra ner på kostnaderna i kommunen. Hon uppmanar studieförbunden att höja deltagaravgifterna.

– Det räcker med att de ökar kostnaden lite grann för varje vuxen som har inkomst som går där, så blir det inget bekymmer för dem, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.