Jan Ottosson, kyrkorådets ordförande i Kyrkhult, är glad över att konstverket är tillbaka. Foto: SVT

Stulen Eldh-staty hittad i Ikeakasse

Uppdaterad
Publicerad

En bronsbyst som i somras stals från konstnären Carl Eldhs grav i Kyrkhult har hittats. Bysten låg i en Ikeakasse vid Emmaboda kyrka, tillsammans med en handskriven lapp med texten: Tillhör Kyrkhults kyrkogård.

Statyer av den välkända konstnären Carl Eldh är hett stöldgods i Olofström och under förra året stals fyra skulpturer. Konstnärens egen familjegrav plundrades i somras på två statyetter som föreställde hans hustru och dotter, konstverk som varit spårlöst försvunna fram till nu.

Ett kärt återseende

I dagarna fick Jan Ottosson, kyrkorådets ordförande i Kyrkhult, ett glädjande samtal från Emmaboda. Bronsbysten som föreställer Carl Eldhs fru Elise hade hittats vid ortens kyrka.

– När jag fick hålla henne i famnen igen så blev jag glad. Det var ett kärt återseende, säger han.

Konstverket låg i en Ikeapåse vid ingången till Emmaboda kyrkas sakristia. I påsen låg också en lapp med en tydlig adress, Carl Eldhs gravplats på Kyrkhults kyrkogård.

– Lappen var så prydligt skriven. Det verkar vara en tjuv som har ett samvete. Han eller hon kunde lika gärna ha slängt konstverket i skogen, säger Jan Ottosson.

Utredningen förblir stängd

Johan Berntsson, förundersökningsledare på polisen i Karlshamn, säger dock att fyndet inte kommer öppna undersökningen ingen.

– Jag övervägde det nu när den ena hittades i Emmaboda, men sen när jag fick höra att lappen som låg i var blöt och att det då var många som tagit på den så ansåg jag att framgångsfaktorn inte var så stor, sägeer Johan Berntsson.

Men trots att fyndet inte leder vidare undersökningen har Jan Ottosson inte tappat hoppet.

– Vi hoppas det ska bli komplett så småningom. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer