Den 23-årige mannen uppger i förhör att han innan mordet på 57-åringen var övertygad om att han återfötts som mördare. Hans advokat Eric Widner drar nu paralleller till det uppmärksammade morddramat i Knutby. Foto: TT/SVT

Styckmordsadvokatens drag: Parallell till Knutby

Uppdaterad
Publicerad

Den man som erkänt att han styckat den mördade 57-åringens kropp agerade under stor mental påverkan och press. 

Det hävdar i dag mannens advokat Eric Widner – som också sätter likhetstecken med hur ”barnflickan” i det uppmärksammade Knutbydramat över tid manipulerades innan gärningen.

Knutbyparallellen kommer därför att lyftas av den mordåtalade 23-åringens försvarsadvokat när huvudförhandlingen inleds i maj.

– Den finns med i min tänkta plädering, ja. Det finns ju uppenbara likheter, det har stått klart ganska länge, säger Eric Widner.

Styckmord i Karlskrona

Enligt Widner agerade 23-åringen – som erkänt att han styckade 57-åringens kropp – under inflytande av stress och mental påverkan.

– Det pågick under lång tid och skedde bit för bit. När min klient i dag tänker klarare kan han inte förstå hur dum han var som litade på vad den andre mannen sa.

”Återfödda som mördare”

Av utredningen framgår att de båda åtalade kom närmare varandra privat under våren 2020.

23-åringen tog enligt flera förhör starkt intryck av vad den medåtalade 22-åringen förtroligt berättade. Han påstod sig lida av dödliga sjukdomar, skrev testamenten, uppgav sig vara jagad av internationell maffia och att han själv dödat elva människor som torped i tonåren.

De båda männen kommunicerade ibland på ett eget, påhittat språk.

En tydlig bild visar sig i förhören: 22-åringen ska ha fått sin vän att tro att de båda vare återfödda som mördare.

22-åringen ska ha hävdat att de båda männen egentligen föddes för omkring 14 000 år sedan och att de återfötts i olika epoker med uppdrag att ”mörda och rensa avskum”.

– Det är ingen oviktig uppgift, för min huvudman har tänkt att om han kunnat döda i ett annat liv så var det enklare för honom att göra det igen. Det var ett sätt att få med honom på planerna menar jag. Han litade blint på det som sas, säger Eric Widner.

Åklagaren om motivbilden: bostaden

I samband med att åtal väcktes under måndagen preciserade åklagare Anna Johansson motivbilden, som hon menar handlar om pengar samt tillgången till 57-åringens bostad – där de båda åtalade bodde och där mordet ägde rum.

Hon menar att båda aktivt deltagit i planeringen och genomförandet och åtalar därför båda för mord.

SVT Nyheter Blekinge har i dag sökt 22-åringens advokat Karl Hamstedt utan resultat. Han har tidigare sagt att hans klients mående är huvudförklaringen bakom gärningen.

– Anledningen i grund och botten från min klients sida är kraftig psykisk ohälsa, som blev mer intensiv innan det här skedde, säger Hamstedt.

Både 22-åringen och 23-åringen genomgår i väntan på rättegång en utvidgad rättspsykiatrisk undersökning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Styckmord i Karlskrona

Mer i ämnet