Projektledare Farhad Haddad Nik vid Blekinge Kompetenscentrum. Foto: Anna Börje/SVT

Satsning på språkpraktik fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

Språkpraktiken för flyktingar i Blekinge som tidigare jobbat inom vården har gett ett bra resultat.

Nu fortsätter landstinget och Arbetsförmedlingen med projektet samtidigt som tidigare deltagare ska få hjälp med att få svenska legitimationer.

– Satsningen har varit mycket lyckad, säger landstingets projektledare Farhad Haddad Nik, vid Blekinge Kompetenscentrum i Karlskrona.

Ett 20-tal flyktingar har sedan i september gått på språkpraktiken. Språkpraktiken innehåller bland annat svenska på gymnasienivå och lektioner med fokus på svenska inom vården på folkhögskolan i Bräkne Hoby samt praktik två dagar i veckan ute i vården.

LÄS MER: Kirurgen Mohamad flydde från Syrien – fick sommarjobb på akuten

Flera har fått jobb

– Flyktingarna har olika kompetenser. Det är bland annat läkare, barnmorskor, sjuksköterskor och dietister, säger Farhad Haddad Nik,

– Det har gått väldigt bra, säger Farhad Haddad-Nik.

– En del har redan klarat svenska på gymnasienivå och några har fått sommarjobb där de gjort sin praktik.

TV: Se inslaget om språkpraktiken här

Mår bättre

Enligt Farhad Haddad-Nik finns det flera fördelar med snabbspårskursen. Både för kursdeltagarna, länet och samhället i stort.

– Vi hjälper dem att integreras, vi hjälper dem att må bättre och de kan hjälpa oss att lösa delar av personalbristen inom vården.

Han berättar att det i höst blir en fortsättning.

– Vi planerar en kurs så att nuvarande deltagare ska kunna ta nästa steg och klara Socialstyrelsens kunskapsprov.

Provet innehåller en teoretisk och en praktisk del och sedan klinisk praktik innan deltagarna kan få sin svenska legitimation.

– Om vi får ut en kirurg med legitimation i vården så bekostar det  hela det här projektet i tre år, säger Farhad Haddad-Nik.

I höst blir det dessutom en ny språkkurs för nya flyktingar med vårdkompetens.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.