Karlshamn United började som ett integrationsprojekt. I morgon kan fotbollslaget gå upp till division 3. Foto: Henrik Friberg/SVT

Succélaget på väg mot serieseger – igen

Uppdaterad
Publicerad

Karlshamn United skriver sin egen framgångssaga inom Blekingefotbollen. Laget har rusat genom seriesystemet och trots att klubben bara funnits i tre år kan klubben – som föddes som ett integrationsprojekt – i morgon avancera till division 3.

Det har gått snabbt för den lilla Karlshamnsklubben United. På tre år har de klättrat från division 6 till att i morgon kunna bli seriesegrare i division 4 – med en direktuppflytning i prispotten. Laget ligger tre poäng före närmsta konkurrenten och behöver bara en poäng för att säkra seriesegern.

– Vi har riktigt guldläge nu och det har vi skapat för oss själva. Så det är bara att gå ut och göra jobbet och ta hem serien, säger Ilir Alaj, som är både spelare, styrelsemedlem och ungdomsledare i klubben.

Vill ge tillbaka till samhället

Ilir Alaj kom själv till Sverige för 17 år sedan när hans familj fick fly från Kosovo. Hans väg in i det svenska samhället och till det svenska språket gick genom fotbollen. När flyktingströmmen började 2015 kände han att detta skulle bli hans sätt att betala tillbaka till samhället det han fick när han kom hit. Så han och hans vänner startade Karlshamn United som ett integrationsprojekt.

– Alla är välkomna hit. Det spelar ingen roll var du kommer ifrån eller hur du ser ut. Det är det som är vår styrka, säger han.  

Platsar i division 3

Klubbens mål var att spela i division 4 inom tre år. Nu ser det ut att med all säkerhet bli en division högre än målet. Men det kommer att bli tufft för den unga klubben.

– Spelmässigt är det inga problem. Men det är många som har åsikter om att vi kommer få det tufft med ekonomin. Men vi vet vad som krävs och vi är beredda att lägga ner mycket jobb för att det ska funka, säger Ilir Alaj.

– Men även om vi har sportsliga mål så är det viktigaste att komma ihåg klubbens ursprung – att alla är välkomna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.