Kristyna Pimkova med sin pappa Jaroslav Pimek har kommit från Tjeckien till Karlskrona för att turista. Foto: SVT/Stina Sandström

Svag krona och instagramvänliga platser lockar utländska turister

Uppdaterad
Publicerad

Den svaga kronan ser ut att ha lockat många utländska turister till Sverige i sommar. Det är något som märks även i Blekinge som i år har haft besök av turister från andra delar av Europa än vad man brukar.

Den svenska kronan har försvagats kraftigt mot Euron de senaste åren och det tros ha lockat fler utländska turister till Sverige i sommar. Än är inte turistsäsongen över och hur många turister som besökt Blekinge är iinte sammanställt – men det ser bra ut.

– Jag skulle bli förvånad om vi inte har ökat i år jämfört med förra året, säger Terje Pedersen, turistchef i Karlskrona.

”Massa nytt folk”

Turistnäringen i Karlskrona har länge jobbat målinriktat för att locka hit turister från Tyskland, Nederländerna, Polen och Danmark. Men i år har det även kommit folk från andra länder i Europa, något som turistchefen i länet delsvis beror på den svaga kronan.

– Det tror jag att det kan göra. Det har kommit massa nytt folk som är jättespännande som tlll exempel Italien och Tjeckien, säger Terje Pedersen.

Anita och Bernd Heimerdinger med dotter Eva har kommit från Tyskland för att upptäckta Blekinge. Foto: SVT/Stina Sandström

”Instagramvänligt”

Kristyna Pimkova har kommit till Karlskrona från Tjeckien för att semestra med sin pappa.

– Skandinavien har alltid varit väldigt dyrt men nu är det inte så dyrt jämört med andra länder. Det ger mer möjlighet att komma hit, säger hon.

Förutom den svara kronan tror turistchefen att Blekinges natur och unika miljöer lockar många hit.

– Det är en plats som kanske inte så många hört om och det gör det ännu mer attraktivt i den instagramvärlden som vi lever i nu, säger Terje Pederesen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.