Svag marknad stoppar tågen

Uppdaterad
Publicerad

Kommunen investerade 70 miljoner kronor för att få fart på trafiken med godståg på Verköbanan. Men svagt intresse gör att den nu ställs in – till september nästa år.

Målsättningen när banan öppnade i mars var två tågtransporter om dagen från Verköhamnen till Karlskrona -  som i med satsningen skulle bli ett nav i Europa för miljövänliga transporter. På de tre första månaderna gick tåget bara sju gånger. Och nu stoppas alltså trafiken helt – fram till i september nästa år.

Projektledaren Christer Kjellberg från Stena Line menar att en sådan här satsning tar tid att etablera.

– Det går inte från noll procent till hundra procent på en dag. Man får räkna med en längre tid för att etablera ett sådant här stråk. Det är en vit fläck på logistikkartan när det gäller tåg, sa han till Blekingenytt i somras.

Tore Almlöf är chef för strategisk planering i kommunen och han tror att uppehållet i trafiken kan vara nödvändigt för att hinna bearbeta marknaden.

– Vi måste se det som en långsiktig investering och just nu är lastbilstransporterna ett billigare alternativ.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.