Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Jag tycker det är förvånansvärt, säger stödassistent Cecilia Malmborg, om det låga intresset för att vaccinera sig mot covid-19. Se när SVT Nyheter besökte drop-in-vaccination i Lyckeby i Karlskrona. Foto: SVT

Svalt intresse för coronavaccin bland vårdpersonal: ”Oroväckande”

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för att fortsätta vaccinera sig mot covid-19 är lägre än vad det borde vara bland vårdpersonal i Blekinge. Det menar Charlotte Ros, biträdande vaccinsamordnare i Region Blekinge.

De senaste veckorna har Region Blekinge erbjudit drop-in-vaccinationer mot covid-19 för vård- och omsorgspersonal inom regionen och länets samtliga kommuner. Fokuset har varit en fjärde påfyllnadsdos. 

– Intresset är lägre än det borde vara, vilket såklart är oroväckande. Vi vill att all personal som jobbar inom omsorgen ska vaccinera sig, eftersom man arbetar med personer i riskgrupp, säger Charlotte Ros.

Enligt Region Blekinges statistik ligger snittet för dos tre på 67 procent respektive 85 procent för kommunernas omsorgspersonal och regionens personal. Men för dos fyra är andelen ”betydligt lägre”.

Lokal rekommendation – inga krav

Det finns inget krav på att personalen ska vaccinera sig. Däremot finns det en lokal rekommendation, som gäller både personal inom region och kommunerna, där personalen rekommenderas att fortsätta med påfyllnadsdoser.

– Det har snart gått ett år sedan de flesta fick sin tredje dos, vilket innebär att skyddet minskat väsentligt. Vaccinet är det bästa vapen vi har just nu mot covid-19, säger Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare i Region Blekinge.

SVT besökte Allaktivitetshuset i Lyckeby när det anordnades drop-ni-vaccinering – följ med dit i klippet ovan.

Rekommenderade doser

12-17 år: Två doser (Upphör från och med 1 november.)

18-64 år: Tre doser (Kan ta en fjärde dos om du vill.)

18 år och äldre i riskgrupp: Fyra doser

Personer med Down syndrom: Fem doser

65 år och äldre: Fem doser

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.