Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Svampexperten Marie Jadner säger att det finns flera misstag som svampplockaren gör i skogen – men framför allt handlar det om att det plockas fel svamp. Se mer i videon. Foto: Michelle Hallberg/SVT

Svampexperten: Så hittar du de rätta kantarellerna

Uppdaterad
Publicerad

Har du sett Herr Kantarell? Möjligt. Eller så är det förväxlingssvampen narrkantarell – även kallad falsk kantarell. För den som inte har full koll kan det nämligen vara lätt att förväxla både olika kantareller och soppar. SVT Nyheter har träffat en svampexpert som reder ut misstagen i skogen.

Det pratas ofta om bra och dåliga svampår. Enligt svampexperten Marie Jadner är vi just nu inne i ett bra svampår.

– De senaste veckorna har det regnat ganska mycket. Lite varmt, mycket regn och mycket fukt – då kommer svamparna. Så nu är tiden perfekt för att få mycket svamp att plocka, säger hon.

Var 100 procent säker

Hon är tydlig med att den som inte vet vad den ska plocka ska lära sig det först innan den ger sig ut i skogen. Fråga någon som kan, eller gå en svampkurs är tydliga tips.

– Du ska lära dig så att du är 100 procent säker på vad du plockar. Andra tips för att inte göra misstag i skogen är att aldrig plocka svamp i plastpåse, då blir den dålig. Välj istället en luftig korg. Ha alltid med dig en mobil med gps så att du har koll på var du är någonstans och inte går vilse, säger Marie Jadner.

Lär dig förväxlingssvampen

Ute i skogen finns det många svampar man inte ska äta – även om man tycker sig känna igen sorten.

– De flesta kan kantarell och Karljohan, men de kanske inte alltid är så bra på vad man kan förväxla dem med. Det finns förväxlingssvampar och när man lär sig matsvamparna är det bra att lära sig förväxlingssvamparna också.

Hur ser du att det är en riktig kantarell eller Karljohansvamp? Se Marie Jadner visa och berätta i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.