Genrebild. Foto: TT

Svårt att locka lärare till landsbygden

Uppdaterad
Publicerad

Trots att det är i mitten av terminen saknas det fortfarande ett 40-tal lärare på Blekinges skolor. Särskilt svårt är det att hitta lärare till landsbygden.

– Just nu är situationen svår och det är tufft. Det är riktig utmaning som vi står inför, säger Karolina Gustafsson, rektor Backarydsskolan.

Lärarbristen fortsätter att märkas av tydligt i Blekinges skolor och just nu söker kommunerna i länet ungefär 40 olika lärartjänster. Flest behövs det i Karlskrona medan det i västra Blekinge ser bättre ut. I Ronneby behöver kommunen anställa 16 lärare.

”Dåligt underlag”

Karolina Gustafsson, rektor Backarydsskolan, Eringsbodaskolan och Hallabroskolan Foto: SVT

Bland annat har man försökt att anställa fler till Eringsbodaskolan, Hallabroskolan och Backarydsskolan som ligger några mil utanför centrala Ronneby.

– Det är dåligt underlag till de tjänster som vi har haft ute och det är svårt att hitta behöriga lärare. Det påverkar verksamheten i och med att de som arbetar med barnen saknar utbildning och examination, säger skolornas rektor Karolina Gustafsson.

Nina Grüner jobbar på Eringsbodaskolan och tror att avståndet från centralorten gör det svårt att locka folk till landsbygsskolorna.

– Man har en förutfattad mening om en landsbygdskola som inte riktigt stämmer överens med hur det verkligen är, säger hon.

För Nina Grüner var det inte självklart att säga ja till en anställnin

Nina Grüner, lärare Eringsbodaskolan Foto: SVT

g på Eringsbodaskolan när hon blev erbjuden det för ungefär sex år sedan.

– Jag var själv tveksam, men just då fanns det inte så många jobb att välja mellan så jag tog det och blev kvar. Jag tror att när man väl kommer ut till landsbygdsskolor och får man se fördelarna så åker man hellre fyra mil till jobbet än att byta till någon annan skola.

Planerar insatser

Nu diskuterar Ronneby kommun om man ska göra särskilda insatser på just landsbygdsskolorna för att locka lärare.

– Finns det till exempel löner man kan titta på för att kunna locka. Diskussionerna finns att göra extra insatser för de skolor som har svårast att rekrytera men vi har inte riktigt bestämt hur än, säger Tobias Ekblad, chef på utbildningsförvaltningen i Ronneby kommun.

Tobias Ekblad, chef på utbildningsförvaltningen i Ronneby kommun. Foto: SVT

Så många lärare söker kommunerna i Blekinge

Ronneby: 16

Karlskrona: 17

Karlshamn: 4

Sölvesborg: 1

Olofström: 5

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.