Foto: TT/Arkivbild

Svarta hyreskontrakt säljs i Ronneby

Publicerad

Flera myndigheter och det kommunala bostadsbolaget Ronnebyhus har upptäckt att det säljs svarta hyreskontrakt i Ronneby kommun. Just nu granskas en adress av Skatteverket.

Handel med svarta hyreskontrakt har under en tid varit ett problem i större städer men nu har det spridit sig även till mindre städer.

Enligt såväl Länsstyrelsen i Blekinge, Skatteverket, Arbetsförmedlingen och det egna kommunala bostadsbolaget Ronnebyhus förekommer problem med svarthandel av bostäder nu även i Ronneby kommun.

– Vi har fått en del tips från grannar som upptäckt att det bor andra personer än hyresgästerna i lägenheten, säger Stefan Gummesson, boservice på Ronnebyhus.

Ronnebyhus har inga siffror på hur stort problemet är men konstaterar att det förekommer och att det ökat.

– Ibland är det varje vecka det kommer upp och vissa veckor inget allt. Men vi har upplevt att problemet har kommit till oss något som vi inte hade för ett eller två år sedan, säger Stefan Gummesson.

Säljer adresser

Exakt hur den svarta bostadshandeln i just Ronneby yttrar sig är det ännu ingen som vill uttala sig om men det kan exempelvis handla om personer som hyr ut sin lägenhet i andra hand till ett mycket högre pris än vad lägenheten kostar.

Det kan också handla om att sälja adresser som personer folkbokför sig på, något som Uppdrag Granskning rapporterade om för ett par år sedan. Det handlar om att för att få etableringsstöd från Arbetsförmedlingen behöver nyanlända visa upp att de har en bostad.

Arbetsförmedlingen i Blekinge har den senaste tiden hört om att adresser hyrs ut svart i just Ronneby.

– Vi vet att det förekommer och vi har lyft det till Skatteverket vid något tillfälle men vi vet inte omfattningen, säger Marcus Karlström, Arbetsförmedlingen.

Kartlägger problemet

Inte heller Skatteverket vet omfattningen av problemet men bekräftar att de den senaste tiden granskat flera adresser i just Ronneby och arbetar med en granskning just nu.

– Vad jag kan få fram är att just nu har vi en pågående adress som vi granskar för närvarande, säger Tobias Wijk, verksamhetsutvecklare Skatteverket.

En sådan granskning innebär att Skatteverket tar kontakt med fastighetsägare och upplåtare som är folkbokförda på fastigheten och begär in uppgifter från olika myndigheter som fastighetsägare och postdistributörer.

– Vi arbetar både förebyggande med information och samverkan med andra aktörer såsom myndigheter och allmännyttan, frivilligorganisationer etc. Samtidigt har vi förebyggande kontroller i samband med att en anmälan om flyttning kommer in samt systematiska efterkontroller.

– Det innebär dock inte att vi fångar problemet som helhet eftersom en viktig del är bostadssituationen. Samtidigt arbetar vi för att förbättra både våra metoder och verktyg i syfte att ha bättre förutsättningar för att förebygga dessa fel, säger Tobias Wijk.

”Inte mycket vi kan göra”

Att hyra ut i andra hand utan att hyresvärdens godkännande är inte tillåtet men att komma åt de som säljer svarta hyreskontrakt är svårt.

– Det är ju det. Om vi inte kan uppvisa att det inte är en gäst till dem är det inte så mycket vi kan göra. Vi är där och markerar att vi inte är nöjda och informerar dem som bor där vad som gäller, säger Stefan Gummesson.

Såhär går svarthandeln av hyrslägenheter till

I stora delar av landet råder det brist på bostäder. Många människor letar därför efter en hyreslägenhet på andra sätt en genom direkt kontakter med fastighetsägare genom att till exempel hyra i andre hand eller bli inneboende. Oavsett hur detta sker ska hyresgästen inte behöva betala mer än skälig hyra för en lägenhet.

I flera rapporter beskrivs handel med hyreskontrakt som ett utbrett och allvarligt problem. I en rapport från Boverket beskriver kommunala tjänstemän och företrädare för Arbetsförmedlingen och Migrationsverket handel med hyreskontrakt som en organiserad verksamhet.

Företrädare för parterna på hyresmarknaden bekräftar att handel med hyreskontrakt är ett stort problem. Det finns flera uppgifter som tyder på att det inte är ovanligt att hyreslägenheter vidareupplåts, i andra hand eller till en inneboende, till uppenbart oskäliga hyror.

I en rapport från polisregion Stockholm konstateras att det finns flera indikationer på att den olagliga handeln med hyreskontrakt i Stockholm har kopplingar till organiserad brottslighet (rapporten Illegal handel med lägenhetskontrakt inom den organiserade brottsligheten i Stockholm).

Regeringen anser att det finns skäl att också överväga förändringar av det straffrättsliga ingripandet mot brott som avser olaglig handel med hyreskontrakt. Olaglig handel och förmedling medför att enskilda bostadssökande betalar mycket stora belopp för en hyresrätt som inte har något lagligt värde. Hyresgästerna hamnar i en utsatt ställning och hyresvärdarnas möjligheter att förvalta sina fastigheter på ett affärsmässigt sätt försvåras. Utnyttjandet av enskilda och kopplingarna till organiserad brottslighet motiverar en skärpt hållning. De straffrättsliga reglerna bör på ett effektivare sätt skydda mot att enskilda drabbas och att hyresmarknadens funktion störs.

Källa: Regeringen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.