Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jörgen Martinsson, vd Svensk Mink Foto: SVT

Svensk Mink: ”Ett rimligt beslut”

Uppdaterad
Publicerad

Det kommer att vara tillåtet att föda upp mink i Sverige under 2022. Det beslutet fattade Jordbruksverket under tisdagen. Jörgen Martinsson, vd för Svensk Mink, menar att det är ett rimligt beslut.

– Det här innebär att de som vill producera mink nästa år kan göra det, så det är glädjande, säger Jörgen Martinsson.

Bara en dryg månad in i coronapandemin upptäcktes de första fallen av smittade minkar på en gård i Holland. Snabbt väcktes en oro för att kontakten mellan minkar och människor kunde leda till muterade virusvarianter, och i grannlandet Danmark valde regeringen att landets samtliga minkar skulle avlivas.

I Sverige förbjöds all minkuppfödning under 2021, men förbudet kommer inte att gälla nästa år.

– Jag har varit i tät kontakt med Jordbruksverket under i stort sett hela pandemin och det jag kan säga är att det här är ett rimligt beslut, säger Jörgen Martinsson, vd för Svensk Mink.

Branschen har drabbats hårt av förbudet, och Jörgen Martinsson är inte säker på att alla minkproducenter kommer att starta upp igen.

– I dagsläget kan jag inte svara på hur många som väljer att fortsätta producera mink, men det är en och annan som inte kommer att göra det. Ett annat frågetecken vi har är att vi inte vet hur minkarna kommer att reagera vid parningssäsongen nästa år. Vi har inte kunnat tillföra nya avelsdjur ifrån årets produktion som vi ju inte har haft.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer