Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sektledaren greps första gången i Rumänien 2004, då anklagad för våldtäkt mot minderårig. Innan domen föll flydde han till Sverige där han sökte politisk asyl. Foto: Arkiv

Svensk-rumänsk sektledare gripen i Paris – anklagas för grova sexbrott

Uppdaterad
Publicerad

Den 71-årige tantragurun anklagas för att driva en yogasekt där allvarliga sexuella övergrepp systematiskt begåtts, med skolor i Karlskrona och Malmö. I tisdags greps han och ett 40-tal andra sektmedlemmar i ett stort tillslag i Frankrike.

Sedan flera decennier har mannen anklagats för grova brott kopplade till den utpekade yogasekt han varit ”andlig ledare” för, och som drivit skolor på flera platser i Europa.

Bland annat har han anklagats för att ha indoktrinerat kvinnliga medlemmar till att utnyttjas sexuellt.

”Förekommer inget sex”

2005 dömdes han i hemlandet Rumänien för våldtäkt mot barn efter att ha haft en sexuell relation med en yogaelev, och han flydde då till Sverige där han fick uppehållstillstånd.

Han bosatte sig i Karlskrona där det också startades en yogaskola. Där tillbakavisade lärarna att det skulle vara någon form av ”sexsekt”.

– Visst talar vi om sexualitet. Det är en mänsklig kraft som vi lär ut hur man kontrollerar. Men vår undervisning är teoretisk. Vad deltagarna gör när de kommer hem är upp till dem. Men på våra kurser förekommer inget sex, sade en av yogalärarna i Karlskrona till Sydöstran 2005.

Trots att 71-åringen sedan flera år har lämnat Sverige är han fortfarande folkbokförd i centrala Karlskrona, på samma adress som yogaläraren.

– Jag har ingen koppling till personen sedan jättelänge och har därför inget att säga. Han är skriven på min adress av misstag, säger yogaläraren till SVT Nyheter Blekinge.

Tillslag i Frankrike

I tisdags greps 71-åringen i ett stort tillslag i Frankrike. Han misstänks bland annat för människosmuggling, organiserad kidnappning och våldtäkt, rapporterar franska medier.

De andra 40 som gripits misstänks för att ha varit nyckelpersoner i sekten som anklagas för övergrepp, under täckmanteln att utöva yoga. Sekten driver flera yogaskolor och andra verksamheter.

Vid tillslagen på tisdagen som genomfördes samtidigt i Paris, Seine-et-Marne, Val-de-Marne och Alpes-Maritimes deltog sammanlagt 175 poliser. Sektledaren själv greps enligt uppgifterna i Val-de-Marne.

Vid tillslagen friades 26 kvinnor, av vilka flera hölls mot sin vilja, enligt källuppgifter till AFP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.