Foto: SVT

Svettbehandling utomlands ökar – landstinget måste stå för notan

Uppdaterad
Publicerad

Blekingebor åker till Köpenhamn för att få svettbehandling och räkningen skickas sedan till landstinget Blekinge.

– Det är ett jätteproblem för hela sjukvårdssystemet, säger ett upprört landstingsråd till P4 Blekinge.

På mindre än ett år har landstinget Blekinges kostnader för vård utomlands skenat – då handlar det främst om botoxbehandlingar för överdriven svettning som utförs på en privat klinik i Köpenhamn.

– Det är ett jätteproblem för hela sjukvårdssystemet att man kan etablera en specialklinik på andra sidan sundet och sedan i princip bara skicka räkningen till landstinget, säger landstingsrådet Kalle Sandström (S) till P4 Blekinge.

Radion rapporterar att landstingets kostnader för utomlandsbehandlingarna mot svett har ökat från knappt 430 000 kronor förra året – till 1,6 miljoner till och med november i år.

Ändå finns samma behandling i landstinget Blekinge till en billigare kostnad, men enligt EU-regler kan man söka sig till privat klinik och då måste hemlandstinget stå för notan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.