De moderater som kritiserat Roger Fredriksson (M) efter SVT:s granskning petas från sina uppdrag. Foto: Henrik Friberg/SVT

SVT avslöjar: Så blir nya Ronnebystyret – samtliga kritiker petas

Uppdaterad
Publicerad

De moderater som kritiserat eller röstat mot Roger Fredriksson under den senaste tidens politiska turbulens blir utan politiska uppdrag i det nya styret. Samtidigt lämnar Moderaterna över flera tunga poster till Socialdemokraterna. Det kan nu SVT Nyheter Blekinge avslöja.

Sedan Ola Robertsson (S) och den starkt kritiserade Roger Fredriksson (M) i slutet av april meddelade att de avser att bilda ett nytt styre har förhandlingarna pågått mellan partierna.

Under nästa vecka är planen att styret ska presenteras, men redan nu kan SVT Nyheter Blekinge avslöja hur styret planeras se ut.

SVT granskar Roger Fredriksson (M)

Klart är att samtliga av de M-ledamöter som röstat mot eller öppet kritiserat Roger Fredriksson blir utan platser i kommunens nämnder, bolag och styrelser.

Moderaterna som petas

Visselblåsarna Sara Blixt och Therese Åberg tappar sina uppdrag som ordförande i vård- och omsorgsnämnden respektive nämnden för arbete och välfärd.

– Detta är ytterligare en bekräftelse på att de som värnar för en sund värdegrund i parti, stadshus och kommun inte är önskvärda i Moderaterna i Ronneby, säger Sara Blixt (M).

Vidare petas Ronny Johannesson (M) från ordförandeposten i Miljöteknik.

– Jag hade inte förväntat mig att bli nominerad med tanke på dialogen vi haft. Men det är synd att det händer, för vi är inne i ett kritiskt skede och hade behövt fokusera all kraft på att gå vidare, bland annat med PFAS-ärendet. Men det är som det är, säger Ronny Johannesson.

Sager (M): ”Katastrof”

Även Lars Sager, Thomas Hässelskog, Anders Lund och Fredrik Jacobsen blir helt utan uppdrag i det nya styret.

– Det är katastrof alltihop. Alla vi som på något sätt kritiserat Roger Fredriksson blir av med alla våra uppdrag. Vi har bara fullmäktigeposterna kvar, säger han.

Under lördagen håller partiet sin nomineringsstämma i Stadshuset där förslagen kommer att spikas.

– Vi får se vad som händer på mötet imorgon. Jag är moderat ända in i själen och kommer vara det tills jag dör. Men Roger måste bort för att vi ska kunna gå vidare.

Så vill S+M-styret fördela posterna:

Nämnden för arbete och välfärd:

Ordförande: S – (tidigare: M)

1:e vice ordförande: S – (KD)

Utbildningsnämnden:

Ordförande: M – (M)

1:e vice ordförande: S – (L)

Vård- och omsorgsnämnden:

Ordförande: M – (M)

1:e vice ordförande: S – (SD)

Miljö- och byggnadsnämnden:

Ordförande: S – (L)

1:e vice ordförande: M – (SD)

Teknik-, fritid- och kulturnämnden:

Ordförande: S – (M)

1:e vice ordförande: M – (L)

Valnämnden:

Ordförande: M – (M)

1:e vice ordförande: S – (KD)

Kommunstyrelsen:

Ordförande: Ola Robertsson (S)

1:e vice ordförande: Roger Fredriksson (M)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Roger Fredriksson (M)

Mer i ämnet