Ola Robertsson (S) blir kommunstyrelsens ordförande och Roger Fredriksson (M) blir vice. Båda kommer bli heltidsarvoderade, erfar SVT Nyheter Blekinge. Foto: Henrik Friberg/SVT

Ronneby får två heltidsarvoderade kommunalråd

Uppdaterad
Publicerad

I det nya S+M-styret som håller på att bildas i Ronneby, efter skandalerna kring Roger Fredriksson (M), kommer två heltidsarvoderade kommunalråd ingå. En av de är Roger Fredriksson själv.

Att Socialdemokraterna och Moderaterna bildar gemensamt styre chockade både politiker och väljare, när det annonserades i förra veckan.

Beskedet kom efter SVT:s avslöjanden om Roger Fredriksson (M), som fick de övriga gruppledarna i Samling för Ronneby att kräva hans avgång.

SVT granskar Roger Fredriksson (M)

I det nya styret kommer två heltidsarvoderade kommunalråd ingå – Ola Robertsson (S) i egenskap av kommunstyrelsens ordförande, och Roger Fredriksson själv.

– Det var den informationen vi fick när vi erbjöds att ingå i det nya styret, säger Kenneth Michaelsson, Centerpartiets gruppledare.

Centerpartiet tackar nej till styret

S+M har tillsammans ingen egen majoritet i Ronneby kommunfullmäktige, utan behöver stöd av minst ett mandat till. Centerpartiet har fått frågan, men tackat nej.

– Vi hade styrelsemöte i helgen och diskuterade frågan, men kom fram till att säga nej. Det var ett enhälligt beslut, säger Kenneth Michaelsson.

Ola Robertsson (S) vill inte ställa upp på en intervju utan hänvisar till en presskonferens som han inte vet när den ska hållas.

– Vi kommer att presentera en helhet och hur processen kommer att se ut vid en presskonferens så snart det är möjligt, säger han.

Heltidsarvodet för ett kommunalråd i Ronneby kommun är 75 500 kronor i månaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Roger Fredriksson (M)

Mer i ämnet