Foto: TT

Sweden Rock får 10 miljoner kronor i krisstöd

Publicerad

Sweden Rock och Astrid Lindgrens värld får båda det högsta beloppet, 10 miljoner kronor, när Kulturrådet nu fördelar höstens krisstöd från regeringen.

Nästan lika mycket, 9,86 miljoner, får företaget bakom Dalhalla, Rättvik Event.

Antalet sökande arrangörer – cirka 2 200 – är ungefär lika många som de som sökte vårens krisstöd. Den stora skillnaden är det sökta beloppet. Vårens ansökningar om sammanlagt 700 miljoner kronor har nu stigit till drygt 1,8 miljarder kronor. De är mer än fyra gånger större än de 400 miljoner kronor som Kulturrådet nu fördelat i den första omgången av höstens krisstöd.

Ansökningarna gäller intäktsbortfall för inställda och uppskjutna evenemang mellan 1 juni och 30 september, och cirka 55 procent av ansökningarna har fått bifall. Musikområdet får störst del av stödet, cirka 70 procent, följt av scenkonsten som får 19 procent.

Förutom Sweden Rock och Dalhalla får även arrangörer som Blixten & Co och Woah Dad höga belopp av Kulturrådet.

Nästa vecka fördelas 440 miljoner kronor till ”särskilda behov inom kulturområdet” vilket inkluderar bland annat ljud- och ljustekniker som inte omfattades av vårens krisstöd.

Samma summa till enskilda

Samtidigt har Konstnärsnämnden fördelat sitt stöd till enskilda kulturutövare: 4 351 personer får 50 200 kronor vardera. Alla får samma summa.

-De kommer att klara sig över jul och nyår, och kanske någon månad till, säger Anna Söderbäck, Konstnärsnämndens direktör som jämför med dem som fick 15 000 kronor i krisstöd i våras.

-De var jätteglada. Det här är människor med så låga lönenivåer att man bara vill gråta. Det är otroligt svåra situationer.

Förlorad inkomst

Konstnärsnämnden har fördelat 220 miljoner kronor till enskilda kulturutövare inom musik, form och bild, film, teater, dans och cirkus. I våras hade man 170 miljoner kronor att dela ut som kompensation för förlorad inkomst och valde då att fördela det mer differentierat.

Nu har man i stället tittat på ekonomiska behov och konstnärlig kvalitet. Avgörande har varit att den sökande är yrkesverksam kulturutövare i ett professionellt sammanhang och 93 procent har fått bifall.

”Deprimerade”

Totalt sökte 4 701 personer, vilket är fler än i våras men färre än vad Konstnärsnämnden hade väntat sig.

-Med tanke på hur stort behovet är hade vi väntat oss det dubbla. Kanske trodde man att stödet var likadant som i våras och att man inte kunde söka. Men det kan också, tror jag, vara så att många är så deprimerade och nedslagna att man inte ens orkar söka.

Drygt tio personer fick avslag på grund av för hög årsinkomst de tre föregående åren.

Fakta: De arrangörer som får mest av Kulturrådet

Astrid Lindgrens Värld AB: 10 miljoner

Sweden Rock Festival AB: 10 miljoner

Rättvik Event AB: 9,86 miljoner

Blixten & Co: 7,52 miljoner

Krall Entertainment AB: 7,18 miljoner

Woah Dad Live AB: 5,82 miljoner

United Stage Artist AB: 5,80 miljoner

2Entertain Sverige AB: 5,59 miljoner

Kulten Personifierad AB: 5,35 miljoner

Neu Festival Live AB: 4,83 miljoner kronor

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.