Rallybilarna finjusteras inför Sydsvenska rallyt. Foto: SVT

Sydsvenska rallyt i Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

För första gången någonsin så hålls sydsvenska rallyt med Karlskrona som huvudort. Under två dagar kommer en stor publik att följa när de tio sträckorna körs runt om i Blekinge.

Sydsvenska rallyt, eller South Swedish Rally som det också heter, firar dessutom 40-års jubileum och det gjorde att det kändes väldigt speciellt för många.

– Ja, det känns fantastiskt att vi kan få ihop denna organisation. Det är tack vare att det är så många klubbar runt om i landet som ställer upp och hjälper till och tar sitt ansvar för rallyt. Det är helt otroligt att vi har kunna köra alla år, säger Lars Mattsson, ordförande South Swedish Rally.

Känns speciellt

Det är ungefär 400 funktionärer som behövs för att rallyt ska fungera och till detta kommer alla mekaniker och team som de drygt 80 förarna har med sig.

– Ja, det känns lite speciellt att det är 40-års jubileum. Det är alltid en så god stämning och folk hjälper och stöttar varandra, säger Jan-Åke Matsson som är mekaniker åt Jonas Åkesson som är en av de mest erfarna rallyförarna från Blekinge i helgens rally.

Tidigt på fredagen fixades det sista på bilarna på tävlingscentret vid Arena Karlskrona på Roseholm och förarna föråkte sträckorna de skulle köra på kvällen.

– Det är alltid nervöst på hemmaplan. Man brukar säga så att på hemma tävling kommer man runt och det går jättebra – eller så försvinner man, säger rallyföraren Jonas Åkesson.

Tjusning med rally

Förutom Jonas så fanns även blekingarna Tim Liljegren, Hans Jonasson, Jonas Andersson och Jörgen Ohlsson på startlinjen i sydsvenska rallyt.

Jonas förklarar vad som är tjusningen med att köra rally:

– Det är farten och adrenalinet! Man tänker inte att man kör bil, allt bara flyter på och det blir en helt annan värld framför en. Man ser bara de här noterna (kartanvisningarna) och hur skarpt vägen svänger. Adrenalinet flödar liksom, det är det man är ute efter, avslutar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.