Foto: TT

Sydsvenskar reser gärna längre för bra vård

Publicerad

Fyra av fem personer i södra Sverige är positiva till att en del operationer bara görs på vissa sjukhus i området, om det förbättrar kvaliteten. Det framgår av en undersökning gjord bland invånare i Blekinge, Skåne, Halland och Kronoberg.

Undersökningen är genomförd av Södra sjukvårdsregionen, där Blekinge ingår, för att utveckla samarbetet i södra Sverige. Av de sex tusen svarande i Blekinge, Halland, Skåne och Kronoberg så tycker fyra av fem att det är bra att vissa operationer bara görs på enstaka sjukhus i området om det förbättrar kvaliteten.

– Det är viktigt att vi hjälps åt sjukhusen emellan för att skapa god och jämlik vård. Alla har rätt att, utifrån sina behov, få tillgång till samma vård oavsett var man bor, säger Rita Jedlert, direktör vid Södra regionvårdsnämndens kansli, i ett pressmeddelande.

I takt med att befolkningen blir äldre och vi får bättre behandlingsmetoder står hälso- och sjukvården inför stora utmaningar framöver, då resurserna inte ökar i samma takt som behoven.

Och en majoritet av invånarna är alltså positiva till samarbete över länsgränserna.

Invånare kan opereras över länsgränser

– Samarbete behöver inte innebära att vården koncentreras till universitetssjukhusen. Vi har hög kvalitet inom flera områden och goda möjligheter att skapa specialistcentra för en del operationer och behandlingar här på Blekingesjukhuset, säger förvaltningschefen på Blekingesjukhuset Lars Almroth.

Knappt en av tio uppger att de tror att sjukvårdens resurser räcker för att möta medborgarnas behov. Trots det anser fyra av fem att bästa tänkbara vård alltid ska erbjudas, oavsett kostnad, vilket sjukvårdsregionen ser som ett bra argument till att utöka samarbetet landsting och regioner emellan.

– Det kan handla om att blekingarna får vissa behandlingar utförda i andra landsting, medan invånare i andra län kan få åka till Blekinge. Men vi kan också samarbeta i många andra vårdfrågor som tillgänglighet och kompetensförsörjning, säger Lars Almroth.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.