Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör systrarna berätta om drivkraften bakom produkten i klippet ovan. Foto: Frida Lindhe/SVT

Systrarnas unika hygienprodukt: Efter sex-tampongen

Publicerad

Vetskapen om att en del kvinnor avstod från sex på grund av att de inte kände sig fräscha efteråt gjorde att Karin Belin och Cecilia Lantto Belin från Karlskrona tänkte till.

Lösningen blev en tampong som suger upp sperma.

Hör systrarna berätta om sin hygien-produkt – och varför de skapat den – i klippet ovan.

Produkten som systrarna har tagit fram ser ut som en menstampong men har en annan densitet och absorptionsförmåga som lämpar sig för att suga upp vätskor i vaginan fort – till exempel sperma.

Systrarna är noga med att betona att tampongen inte fungerar som ett preventivmedel och att den inte ska ersätta kondomen.

– Den skyddar inte mot sexuellt överförbara sjukdomar eller oönskade graviditeter. Det är enbart en hygienrutinsprodukt, säger Cecilia Lantto Belin.

Säljer i fem länder

Idén kom för flera år sedan i samtal med varandra och nära vänner. En enkätundersökning bland 70 kvinnor för att undersöka behovet och hjälp barnmorskor och andra experter på området ligger till grund för utvecklingen av produkten.

Idag har de sökt patent för efter sex-tampongen och säljer den i totalt fem länder – Sverige, Norge, Danmark, Finland och Tyskland.

– Det är rätt i tiden. Många har sin egna lösning på det här men vi kände att det måste gå att förenkla, säger Karin Belin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.