Tandläkaren menade att barnet slagit ut mjölktanden men den satt fast i flickans käke. Foto: TT

Tandläkarens miss: ”Utslagen” tand satt kvar i barns käke

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett fall mot en fönsterbräda slog ett barn i treårsåldern i en mjölktand som åkte upp i käken. Men tandläkaren som undersökte flickan missade tanden på röntgen och menade att den hade slagits ut.

Missen gjorde att flickan försämrades och fick opereras akut.

Tandläkaren som undersökte flickan efter fallet menade att tanden var utslagen och att risken för permanenta skador var liten. Detta trots att föräldrarna aldrig hittade någon tand.

Barnet mådde sämre och dagen efter gjordes en ny undersökning. En annan tandläkare konstaterade då att tanden hade slagits upp i flickans käke och att en akut operation behövdes.

Permanenta skador

Enligt anhöriga som anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg mådde flickan mycket dåligt, med smärta och rädsla för sjukvården efter detta. Hon har också fått skador på den permanenta tanden.

IVO som ha gjort en utredning av händelsen konstaterar att tandläkaren misslyckats att tolka röntgenbilderna som togs och därmed brustit i sin vård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.