Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Martin Axelsson Därth/SVT

Karlskronabon Ted och Håkan Juholt blev vänner genom sillen

Uppdaterad
Publicerad

Ted Karlberg och Håkan Juholt (S) träffades genom ett gemensamt intresse för sill. Nu har den lilla fisken tagit deras vänskap över flera kontinenter – och mynnat ut i en bok.

När Socialdemokraternas tidigare partiledare Håkan Juholt var ambassadör på Island letade han efter sätt att sälja in Sverige utomlands. Svaret blev genom sillen – och genom Ted Karlberg. Sillexperten från Karlskrona bjöds över till Reykjavik för att servera sill till den isländska presidenthustrun. Och på den vägen är det.

– Man blottar sig när man tillbereder något till en person man tycker om eller träffar. Och när den personen får smaka, då vet man vem det är, säger Ted Karlberg.

Vänskapen blev en bok

När SVT besöker Ted Karlberg på kontoret på Campus Gräsvik har han precis kommit hem från en resa till Pretoria, Sydafrika, där vännen Juholt numera är diplomat. Här har Ted serverat en speciell sillvariant – en inhemsk zulusill, med inspiration från den sydafrikanska zulustammen.

Nu har vännernas intresse blivit en bok.

– Jag är stolt över att det är ett så lokalt projekt. Det är en grabb från Småland och en grabb från Blekinge. Den ges ut av ett förlag i Blekinge och trycks i småländska Vimmerby, säger Håkan Juholt till SVT Nyheter Blekinge.

Hör mer om sillboken – och silldiplomati – i videoklippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.