Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Niklas Ek (L) menar att temperatursänkningen handlar om ekonomi – inte om energi. Foto: SVT

Temperatursänkningen i Karlshamn får kritik: ”Handlar om ekonomi”

Uppdaterad
Publicerad

Fryser Karlshamns elever i onödan? Det menar åtminstone Liberalerna, som är kritisk till att kommunalrådet Magnus Gärdebring (M) målar upp temperatursänkningen som en solidarisk handling med resten av landet.

– Vi sparar ingen energi och är varken solidariska med resten av Sverige eller Europa – däremot sparar vi pengar, säger Niklas Ek (L).

Sparar pengar

Karlshamns energiförsörjning är ett slutet system. Det som inte förbrukas går inte att spara på eller dela med sig till resten av landet. Därför är Niklas Ek kritisk till att kommunalrådet Magnus Gärdebring (M) målar upp en bild av att temperatursänkningarna i skola och rådhus har med energibesparingar och solidaritet med övriga landet att göra.

Snarare handlar det om att kommunen vill spara pengar. I så fall borde man skona elever och medarbetare och göra nedskärningar någon annanstans, menar han.

– Alla kommer behöva bidra på ett eller annat sätt. Detta är en situation som vi inte befunnit oss i tidigare och det finns inga facit, säger Magnus Gärdebring.

Hör mer om energisituationen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.