– Jag pratade med allt, blommor och småkryp, säger Thea Persson, 67, från Ronneby som vandrade själv genom den svenska fjällkedjan. Foto: Privat/SVT

Thea, 67, vandrade 131 mil genom fjällen – på 69 dagar

Uppdaterad
Publicerad

”Jag är 67 år, kommer jag att klara det här?”, tänkte Thea Persson från Ronneby inför sommarens utmaning – att vandra genom den svenska fjällkedjan till Sveriges nordligaste plats: Treriksröset.

På 69 dagar nådde hon sitt mål.

– Det gick fantastiskt bra, ingen värk och inga skavsår, säger hon.

Idén om att gå den 131 mil långa leden från Grövelsjön i Dalarna till Treriksröset fick Thea Persson när hon gick Kungsleden förra året, och träffade vandrare som skulle mot Treriksröset.

– Jag tog reda på mer om vad vandringen gick ut på och började tänka ”varför skulle jag inte klara det?”. När man sen har berättat för omgivningen om sina planer kan man inte backa, säger hon.

Slog sig första dagen

Den 16 juni började vandringen – med en dramatisk start. Efter drygt två mil ramlade hon på en sten och skadade knät.

– Det svullnade upp ordentligt. Jag fick gå med rakt ben men eftersom det inte blev sämre tänkte jag att jag fortsätter. Och det blev ju bra, säger Thea Persson.

Med sin packning på mellan 16 och 18 kilo fortsatte hon sin vandring och nådde sitt mål Treriksröset den 23 augusti. Hennes bedrift har uppmärksammats i flera lokala medier och hon nu hoppas kunna inspirera fler att upptäcka fjällvärlden.

Hennes råd är att ta reda på mycket information innan man ger sig på en liknande utmaning.

– Man måste inse vad det är att vandra i fjällen, det är inte som vilken skog som helst. Man ska också ta reda på vilka regler som gäller i fjällen för att värna om naturen, säger hon.

Hör Thea Persson berätta mer om vandringen i videoklippet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.