Campingägare: Svag krona och Thunberg-effekt bakom turistökningen

Publicerad

Trots att campingsäsongen knappt har börjat märks det redan nu en kraftig ökning av turister från närliggande länder på Blekinges campingplatser. Flera campingägare som SVT har pratat med tror att det kan bero på den historiskt svaga kronan – men också på en Greta Thunberg-effekt.

– Folk väljer kanske att turista mer i närliggande länder. Visst är det inte jättebra att köra runt med husbilar och så, men det är ju fortfarande bättre än att flyga, säger Jenny Grönlund, ägare på Tredenborgs camping i Sölvesborg.

De flesta turister från kontinentala Europa väntas senare under sommaren, men i Sölvesborg har de redan sett en stor ökning av danska turister.

– Den svenska kronan är ju rekordlåg också, så jag tror att det och Greta Thunberg-effekten kombinerat har gett oss en viss ökning, säger Jenny Grönlund.

”Att kronan är låg betyder ingenting”

SVT pratar med några tyska och holländska turister på campingarna, men det är inte många av dem som håller med om bilden.

– Att kronan är låg betyder inte särskilt mycket för oss. Det är ändå väldigt dyrt med dagligvaror och så i Sverige, säger Johan Kuipers, från Holland.

– Det är första gången jag är i Sverige och det är för att jag vill uppleva midsommarafton. Att kronan är låg betyder egentligen ingenting. Jag har hela bilen full av alkohol och det är billigare i Tyskland, säger Margit Boger, från Tyskland.

– Det är klart att det är bra att undvika att flyga, men det är inte heller så bra att köra runt med bilen som vi gör. Men vi gillar lyx, säger Johan Kuipers.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer