Rune Andersson (S), ordförande i Karlshamnsfastigheter mellan 2011 och 2019, känner inte igen bristerna i granskningsrapporten. Se vad han och andra ansvariga politiker har att säga om kritiken. Foto: SVT

Tidigare ledningen om slarvet: ”Tyckte vi hade bra kontroll”

Publicerad

Försvunnen bokföring, strul med leverantörsavtal och ökande kostnader. Granskningsrapporten om Östra Piren som presenterades i våras vittnade om ett mångmiljonprojekt utom kontroll.

Men den tidigare ledningen i Karlshamnsfastigheter känner inte igen kritiken.

Förra våren presenterades resultatet av en extern granskning av förarbetet som gjorts inför bygget av etapp fem på Östra Piren – en rapport som pekade på omfattande ekonomiskt slarv i mångmiljonprojektet.

Bristerna uppdagades i det kommunala bolaget Karlshamnsfastigheter, som bygger och ska förvalta fastigheterna på området, och som är ett av de kommunala bolagen som samlas under moderbolaget Stadsvapnets paraply.

Östra Piren i Karlshamn
– Det var lite rörigt när vi tog över. Det var otydligt vem som egentligen var ytterst ansvarig, säger Andreas Saleskog (S), tog över som ordförande i Karlshamnsfastigheter, våren 2019. Foto: SVT

Bland annat kunde revisorerna visa på brister såsom att projekteringen, det vill säga förarbetet med byggprojektet, blev mer än 46 procent dyrare än planerat.

Leverantörer som arbetade utan avtal och knapphändiga fakturaunderlag, är några exempel på de brister som upptäcktes i den externa granskningen av Östra Piren. Foto: SVT

Rune Andersson (S) som var ordförande i Karlshamnsfastigheter under två mandatperioder, innan hela styrelsen och dåvarande vd:n byttes ut under förra året, menar att han inte kände till bristerna.

– Vi tyckte vi hade bra kontroll på hur mycket pengar som hade gått åt, säger han.

I videoklippet ser du ett längre reportage där vi  frågar ansvariga politiker  – hur kunde det bli så här?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Östra Piren i Karlshamn

Mer i ämnet