Foto: TT

Tiggeriförbud splittrar länets toppolitiker

Uppdaterad
Publicerad

Mer än var fjärde kommun i landet vill införa nationellt förbud mot tiggeri, visar SVT Nyheters undersökning. I Blekinge splittrar frågan toppolitikerna – och det är bara Ronneby som tydligt svarar ja.

– Det handlar om att tiggeriet inte är lösningen på de här människornas sociala situation och det tycker jag vi kan ser nu efter de här åren och vi ser att det finns kriminalitet kopplat till den här verksamheten, säger Roger Fredriksson (M), kommunalråd Ronneby.

SVT Nyheter har frågat alla landets kommuners styrande kommunalråd hur de ställer sig till ett nationellt förbud mot tiggeri och om de anser att lagstiftningen bör ändras så att kommuner får möjlighet att införa lokala förbud mot tiggeri.

Särskilt är det det borgerligt styrda kommuner som vill införa ett nationellt förbud och i Blekinge har just Alliansstyrda Ronneby svarat ja på detta. Däremot svarar Ronneby nej på frågan om ett lokalt förbud mot tiggeri.

– Jag tror att det är en fråga som ska avgöras nationellt och inte hos kommunerna för det blir en otydlighet för de som kommer hit. Man ska veta vad som gäller i Sverige och där tycker jag att det ska vara ett tiggeriförbud, säger Roger Fredriksson (M).

Andra kommuner tveksamma

Ronneby är den enda kommunen som svarat på den nationella enkäten men SVT Nyheter Blekinge har även frågat de andra styrande kommunalråden i länet. Per-Ola Mattsson (S) i Karlshamn är varken för ett lokalt eller nationellt tiggeriförbud.

– Nej det tror jag inte på. Ska vi ha ett generellt förbud för det också med sig andra saker, som var vi ska räkna som tiggeri, säger Per-Ola Mattsson (S).

Sölvesborg och Olofström är inte lika tydliga i sina svar.

– Jag är tveksam. Ett förbud måste i så fall kombineras med andra åtgärder. I Olofström har vi försökt att driva ett projekt för att hjälpa romska tiggare från Rumänien till en fast punkt med bostad och arbete i det egna hemlandet, säger Sara Rudolfsson (S).

Patrik Hansson (S) i Karlskrona säger nej till ett nationellt tiggeriförbud.

Så tycker Blekinges kommuner om tiggeriförbud

Har frågan om att förbjuda tiggeri helt eller i delar av kommunen diskuterats i fullmäktige eller kommunstyrelsen?

Patrik Hansson (S) Karlskrona: Det har diskuterats på kommunfullmäktige i form utav att SD har ställt frågor kring det. På det sätt har frågan varit uppe för diskussion.

Roger Fredriksson (M) Ronneby: Ja.

Per-Ola Mattsson (S) Karlshamn: Nej, det tror jag inte.

Heléne Björklund (S) Sölvesborg: Ja, vi har behandlat en motion om det. Svaret var att vi skulle invänta ett utlåtande från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) som tittar på frågan.

Sara Rudolfsson (S) Olofström: Nej.

Anser du att lagstiftningen bör ändras så att kommuner får möjlighet att införa lokala förbud mot tiggeri?

Patrik Hansson (S) Karlskrona: Nej, jag är mycket skeptisk till det. Jag tror inte att det är lösningen på problematiken.

Roger Fredriksson (M) Ronneby: Nej

Per-Ola Mattsson (S) Karlshamn: Nej, det tycker jag inte. Frågan är inte svart eller vit. Först måste vi i så fall definiera vad som avses med tiggeri. Ska Röda Korsets insamlingsbössor också räknas dit?

Heléne Björklund (S) Sölvesborg: Jag har inget kort svar att ge. Principiellt tror jag inte att vi kan lagstifta bort fattigdom. Däremot kan det vara rimligt att den som äger mark också får avgöra hur den marken ska disponeras. Det är inte rimligt att privat mark ockuperas, oavsett om det är tiggare från Rumänien, hjälporganisationer med insamlingsbössor, påskkärringar eller Socialdemokrater som bjuder på korv. Men min utgångspunkt är att vi ska ta hand om våra fattiga.

Sara Rudolfsson (S) Olofström: Någonting måste göras, men jag inte säker på att ett förbud rakt av är den bästa lösningen. Jag kan varken svara ja eller nej på den frågan.

Anser du att ett nationellt förbud mot tiggeri bör införas?

Patrik Hansson (S) Karlskrona: Nej, det tycker jag inte. Vi lever i tider det är svart eller vitt och man tror på snabba enkla lösningar men jag tror snarare på att ta reda på den bakomliggande orsaken till varför man tigger.

Roger Fredriksson (M) Ronneby: Ja.

Per-Ola Mattsson (S) Karlshamn: Nej, det tror jag inte på. Ska vi ha ett generellt förbud för det också med sig andra saker, som vad vi ska räkna som tiggeri.

Heléne Björklund (S) Sölvesborg: Jag har inget svar på den frågan och vet inte ens om det är möjligt. Det jag sagt är att det är rimligt att den som äger mark också får bestämma över hur den används.

Sara Rudolfsson (S) Olofström: Jag är tveksam. Ett förbud måste i så fall kombineras med andra åtgärder. I Olofström har vi försökt att driva ett projekt för att hjälpa romska tiggare från Rumänien till en fast punkt med bostad och arbete i det egna hemlandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.