Polisen Stefan Palm var med under insatsen i Karlskrona där flera misstänka illegala körskolor avslöjades. Foto: SVT/TT

Illegala körskolor avslöjades i Karlskrona

Uppdaterad
Publicerad

Flera myndigheter slog till mot illegala körskolor i Karlskrona. Ett tiotal fordon stoppades av polisen, och i ett flertal fall upprättades misstankar om olovlig övningskörning och ekonomiskt bedrägeri.
– Det skapar en orättvisa. De här eleverna är undermåligt utbildade och får dessutom betala dyra pengar svart, säger polisen Stefan Palm, som var med vid insatsen.

Det är P4 Blekinge som först kunde berätta om tillslaget, som skedde i fredags i Karlskrona. Bakom tillslaget står, förutom polisen, även Transportstyrelsen, Trafikverket, Skatteverket, Kronofogdemyndigheten och Ekobrottsmyndigheten. Av de tiotalet kontrollerade bilarna, stoppade man sju där man misstänker att olovlig övningskörning förekommit.

– Jag tycker att det är allvarligt. Det är därför vi har startat den här samverkan för att vi har känt att vi måste göra en gemensam insats, säger Carina Pettersson på Transportstyrelsen.

Saknar tillstånd

Ofta handlar det om privatpersoner som har bilar med dubbelkommando men som saknar tillstånd för att bedriva den här typen av verksamhet.

– Indikationerna säger att det är ganska mycket pengar i omlopp för det här, säger Stefan Palm.

Av de misstänkta bilarna som upptäcktes i Karlskrona var majoriteten registrerade i Skånetrakten – och man tror att det främst är nyanlända som drabbas.

– Man kanske blir indragen med hjälp utav någon som påstår att de kan fixa så att de kan få övningsköra och ta körkort. Det är vad vi tror, säger Stefan Palm.

Jobba lokalt

Uppgifterna och misstankarna som kom fram vid insatsen ska nu kontrolleras vidare, bland annat av Transportstyrelsen.

Även om insatsen var ett pilotprojekt som nu kommer att fortsätta i andra delar av landet, så kommer man lokalt att fortsätta vara uppmärksamma och jobba vidare med problemet.

– Den lokala polisen kommer att stoppa bilar som verkar misstänksamma, kanske som är skyltade för övningskörning men som exempelvis har ett körsätt som verkar misstänksamt, säger Stefan Palm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer