– Situationen ska aldrig bli att en person kommer till oss och inte kan kommunicera med personalen, säger Lennarth Förberg (M), regionstyrelsens ordförande. Foto: SVT

Sjuk kan få betala för tolk själv

Uppdaterad
Publicerad

Tolktjänster kostar Region Blekinge miljonbelopp varje år. Nu ska regionstyrelsen utreda i vilken utsträckning de ska stå för kostnaderna, eller om det finns möjligheter att kräva en avgift av patienten.

– Man bör fundera över om människor som uppehållit sig länge i Sverige ska behöva tolkar i kontakten med myndigheten, säger Lennarth Förberg (M), regionstyrelsens ordförande.

Den som behöver tolk i sina kontakter med vården i dag erbjuds det utan avgift. Men nu ska en utredning genomföras, om det är möjligt att skära ner i den erbjudna tolkservicen.

Regionstyrelsen har fått i uppdrag av regionfullmäktige att utreda om eventuella avgifter för tolktjänster efter etableringstiden kan införas.

– Situationen ska aldrig bli att en person kommer till oss och inte kan kommunicera med personalen. Men vi behöver utfärda regler för det här och de ska vara baserade på lagen. Däremot tror jag att man allmänt i Sverige behöver fundera på hur lång tid vi ska tåla att betala för tolkar för människor som har haft alla möjligheter att lära sig svenska under en lång period, säger Lennarth Förberg (M).

Skulle de få betala sina egna tolkar då?

– Ja, det är en möjlighet.

Alliansen + SD stöttar utredningen

Utredningen stöttas av de styrande allianspartierna, och av Sverigedemokraterna som sedan tidigare har lämnat in en motion i ärendet.

– Är man inom etableringstiden finns det statligt stöd för tolkarna, och då ska man få tillgång till tolk. Har man bott i Sverige i flera år och ändå känner att man vill ha en tolk med sig, då får man betala en avgift, säger Björn Nurhadi (SD), gruppledare.

Socialdemokraternas oppositionsråd menar dock att det är ”djupt beklagligt” – och att det strider mot såväl förvaltningslagen som patientlagen.

– Att man väljer att utreda en sådan här fråga visar också att man har för avsikt att genomföra det om det visar sig vara möjligt. Att Moderaterna gör det är inte förvånande, det ser vi runt om i landet att de krokar arm med Sverigedemokraterna. Men jag hoppas att Centerpartiet och Liberalerna ändrar sig, säger Christina Mattisson (S), oppositionsråd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.