Tommy Jonasson Foto: Anna Börje/SVT

Tommys vapen har varit på drift i tio månader

Uppdaterad
Publicerad

I tio månader har de vapen Tommy Jonasson köpte på nätet varit på drift. Tommy har vapenlicensen, men inget vapen. Han är besviken på polisen som han anser inte tar vapenbrottet på allvar.

– Jag står ju på vapnet och om det skulle det hända något vet jag inte om jag blir ansvarig på något sätt. Min största skräck är att vapnet ska komma i orätta händer, säger Tommy Jonasson.

Det var via en köp- och säljsida på nätet som Tommy Jonasson från Edestad i februari förra året kom i kontakt med säljaren i Västernorrland. Tommy är jägare och säljaren hade det jaktvapen han letade efter.

Vapnet och vapenlicensen såldes sedan till Tommy Jonasson för 8.000 kronor.

Polisanmälde säljaren

I april förra året fick Tommy Jonasson sina licenser för ett jaktvapen och två pipset. Men något vapen dök aldrig upp och säljaren gjorde sig oanträffbar på mobil och på sociala medier. Oron att äga ett vapen på drift gjorde att han polisanmälde säljaren i maj.

Ännu åtta månader efter polisanmälan vet Tommy Jonasson inte var hans vapen befinner sig. Han tycker att polisen borde prioriterat hans ärende eftersom han menar att det handlar om ett vapenbrott.

– Polisen gör sken av att de tar vapenbrott på stort allvar, men jag undrar det? Jag får bara höra att de inte hunnit kolla mer på mitt ärende för det hade kommit in ärenden som är mer brådskande. Men vad kan vara mer brådskande än ett vapen som eventuellt är i orätta händer, undrar Tommy Jonasson.

Inget vapenbrott

Polisen utreder anmälan som ett bedrägeri och inte som ett vapenbrott i nuläget.

– Jag anser att det är ett vapenbrott och inte ett bedrägeribrott. Pengarna gör mig inte så mycket, det jag vill är att vapnet ska komma till rätta, säger Tommy Jonasson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.