Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Brottet som pojken är misstänkt för ska ha begåtts på Nordenbergsskolan i Olofström. Foto: SVT

Tonåring häktad för mordförberedelse på skola

Uppdaterad
Publicerad

En 16-årig pojke häktades idag misstänkt för att ha förberett ett mord på Nordenbergsskolan i Olofström. Enligt åklagaren ska det finnas en specifikt utpekad målsägande i fallet.

Brottet ska ha ägt rum i slutet av januari, och pojken greps och anhölls efter förhör under torsdagen. Under fredagen häktades 16-åringen på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till mord.

– Det föreligger sannolika skäl för förberedelse till mord den 30 januari mot en specifik målsägande, säger Malin Rydell Almroth, åklagare.

Pojkens försvarsadvokat, Sofia Jacobsson, vill inte kommentera hur han ställer sig till brottsanklagelserna.

– Han medger de faktiska omständigheterna, men mer än så kan jag inte kommentera i nuläget, säger hon.

Kan du säga något om din klients inställning till häktningen?

– Själva häktningen är han förstås inte nöjd med, vi motsatte oss häktning, säger Sofia Jacobsson.

Den misstänkte är inte elev på skolan

Nordenbergsskolans rektor Kerstin Tjernlund berättar att den misstänkte inte är elev på skolan, utan kom dit för ett par veckor sedan för att söka upp en annan elev. Han blev då avvisad eftersom han inte går på skolan.

– Ungdomen var väldigt angelägen om att prata med eleven. Men det är så vi gör, skolan är ingen allmän plats och går man inte på skolan så blir man avvisad, säger Kerstin Tjernlund.

När man på skolan fick veta att händelsen nu utreds som förberedelse till mord och att häktningsförhandling ska hållas under fredagen gick man direkt ut med information till alla elever och personal.

– Det låter väldigt allvarligt och en sådan här situation är varken bekvämt eller bra för någon. Vi har idag informerat alla och varit kontakt med den berörda eleven. Det här rör ju upp många tankar så det är viktigt att trygga och säkra så bra vi kan.

Hör mer om fallet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.