Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad eleverna tycker om att använda mobilen på sin praoplats i videoklippet. Foto: SVT och TT

Tonåringars mobilvanor sätter stopp för praoplatser i butiker

Uppdaterad
Publicerad

Få butiker i Karlskrona tar emot praoelever. Orsaken är ungdomarnas mobilvanor.

– Om man har en tråkig praoplats blir det nog lätt att man sitter med telefonen, säger Linnéa Hansson, som går i årskurs 9 på Nättrabyskolan.

Yngve Hansson, studie- och yrkesvägledare på Nättrabyskolan, har följt hur utbudet av arbetsplatser som tar emot praoelever har förändrats de senaste åren.

Flest platser finns inom kommunens barn- eller äldreomsorg och restauranger. Men butikerna säger nej, något som Sydöstran tidigare rapporterat.

– De säger att de inte har tid att handleda eleverna eller att de inte vill att eleverna ska fiska upp sin mobil under arbetstid när de har kläder som gör att de ser ut att arbeta där, säger Yngve Hansson.

Oengagerad handledare

Därför har Nättrabyskolan nu skickat ut en uppmaning till vårdnadshavare om att prata med sina barn om att inte sitta med mobilerna under praktiken.

Felicia Svensson i årskurs 9 på Nättrabyskolan tror att en oengagerad handledare kan vara orsaken till att mobilen kommer fram.

– Om handledaren inte pratar med eleven tror jag att det blir att man håller på med mobilen, säger Felicia Svensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.