Hör Johan Sanmartin Berglund, professor i hälsovetenskap vid Blekinge tekniska högskola, om studien i klippet. Foto: Erlend Aas/TT/SVT

Topp för borreliasmitta under midsommarhelgen

Uppdaterad
Publicerad

Midsommarhelgen är den period i Sverige då flest blir bitna av fästingar, det är då antalet borreliasmittade i landet når sin topp. Ett vaccin är på gång, men tills dess får man skydda sig på andra sätt.

I dag finns inget vaccin mot borrelia. Nu finns dock en vaccinkandidat från Pfizer, VLA15, som visat lovande resultat. Tre doser har hittills visat god effekt mot borrelia.

Johan Sanmartin Berglund, professor i hälsovetenskap vid Blekinge tekniska högskola, leder den borreliavaccinstudie som just nu pågår i Sverige.

– Vi är i full gång med studien och har rekryterat 400 personer till den. Vi börjar testa vaccinet inom kort. Det kommer att ske i Blekinge, Örebro, Lund, Stockholm och västra Götaland, säger Johan Sanmartin Berglund.

”Kryper i en halvtimme”

Tills det finns ett verksamt vaccin mot borrelia rekommenderar Johan Sanmartin Berglund att man tar för vana att undersöka kroppen efter att man har varit ute i naturen. Han berättar att 1 av 200 fästingbett leder till borrelia.

– Fästingen brukar krypa omkring på kroppen i ungefär en halvtimme innan den bestämmer sig för att bita. Man brukar hinna borsta bort den, säger han.

Har den väl bitit sig fast ska man se till att ta bort den inom 24 timmar, då sjunker risken att smittas dramatiskt. Borreliabakterierna sitter i fästingens mag-tarmkanal, det är alltså inte bettet i sig som överför smittan.

– Undvik att hälla fett eller liknande på fästingen för att få den att släppa taget. Det ökar bara risken för att fästingen kräks ut bakterierna till blodet. Och pilla inte på den med en nål, säger Johan Sanmartin Berglund.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Johan Sanmartin Berglund, professor i hälsovetenskap vid Blekinge tekniska högskola, berätta om studien i klippet ovan. Foto: Erlend Aas/TT/SVT

Borrelia orsakas av en grupp bakterier som fästingar kan bära på. Bakterierna finns i fästingens mag-tarmkanal.

I Sverige smittas cirka 10 000 personer av borrelia varje år.

Man kan ha borrelia utan att veta om det eftersom det inte alltid ger några symtom. Borrelia kan självläka.

Mellan 10 och 20 procent av alla fästingar bär på borrelia. Mindre än 1 procent av alla fästingar bär på TBE.

Det finns vaccin mot TBE men inte mot borrelia. Borrelia behandlas ibland med antibiotika.

Vaccinkandidaten VLA15 har visat effekt mot sex varianter av borreliabakterierna. Den testas nu i Sverige.

Ett godkännande kan komma år 2025.

TT/Källor: Folkhälsomyndigheten, fästing.nu

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer