Foto: SVT

Toppolitiker rasar mot lönemissen

Publicerad

Flera ledande politiker har under våren försökt få svar på hur omfattande problemet med felaktiga löner är i kommunen. Nu kräver de alla kort på bordet.

SVT Nyheter Blekinges avslöjande om att miljontals skattekronor försvunnit i felaktiga löneutbetalningar de senaste åren har väckt starka reaktioner hos både den politiska ledningen och oppositionen.

– Visar det sig nu att det handlar om miljonbelopp, då är det...helt av banan. Löneavdelningen är ju något av en nyckelfunktion i kommunen och oerhört viktig för vår trovärdighet. När jag hör det här så känner jag bara att det är så jävla illa, säger kommunstyrelsens ordförande Patrik Hansson (S).

Vad händer nu?

– De här uppgifterna är helt nya för mig, även om jag vid flera tillfällen ställt frågor till ansvariga. Det viktigaste nu är att vi får ordning och reda på det här.

Oppositionsrådet Camilla Brunsberg (M) har också hon lyft frågan, bland annat i kommunstyrelsens allmänna utskott (KSAU).

– Tyvärr har jag inte fått några tillfredsställande svar.

”Slarvat bort miljoner”

Hon beskriver den lönefelet som ”provocerande”.

– Det handlar om löner i förvaltningar där det ska göras besparingar och neddragningar. Vi klarar inte att utreda situationen för utsatta barn, men kan samtidigt slarva bort miljoner i felaktiga löneutbetalningar.

– Nu förväntar jag mig att vi får fakta presenterad för oss. Det här är oacceptabelt.

Drift- och serviceförvaltningens chef Per Jonsson medger att han inte informerat politikerna om de slutsatser som personalsystemleverantören CGI beskrivit i interna mail som SVT Nyheter Blekinge tagit del av.

– Nej, så kan det vara, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.