Roger Fredriksson Foto: TT/SVT

Toppolitikern som vill ha ål på julbordet

Uppdaterad
Publicerad

Fyra av fem ledande kommunpolitiker i Blekinge säger nej till ål på julbordet.
Men inte Ronnebys kommunalråd Roger Fredriksson (M).
– Kritikerna skjuter på fel saker, säger han.

Inte någon av Blekinges fem kommuner serverar ål vid kommunala tillställningar och representation. Och på julborden hemma hos länets kommunstyrelseordförande är det nästan också helt ålfritt. Det visar en enkätundersökning som Världsnaturfonden har gjort.

Åtminstone är det fyra av fem som säger sig avstå den akut hotade arten.

Karlskronas Sandra Bizozzero (S), Karlshamns Per-Ola Mattsson (S), Olofströms Sara Rudolfsson (S) samt Sölvesborgs Louise Erixon (SD) skippar samtliga ålen – om den skulle finnas tillgänglig.

– Jag älskar fisk och gärna surströmming, men ål har jag faktiskt aldrig lärt mig att tycka om. Något moraliskt dilemma har jag aldrig behövt ställas inför eftersom jag helt enkelt inte gillar att äta ål, säger Louise Erixon, till SVT Nyheter Blekinge.

M-kommunalråd vill ha ål

Ronnebys kommunalråd Roger Fredriksson (M) har dock för avsikt att njuta av ål till jul.

– Det är inte jätteviktigt för mig, men jag tycker att det hör till.

Enligt Roger Fredriksson borde debatten inte handla om ål på svenska julbord utan om fisket av små-ål längs den europeiska kusten.

– Fisket av små-ål är det stora problemet. Jag är själv sportfiskare och är mån om att det ska finnas fisk i våra vatten, men kritikerna i dag skjuter in sig på fel saker. I Sverige finns det lagligt fångad ål att tillgå och det är viktigt att komma ihåg, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.