Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är de så kallade håldäcken som visas på bilden som de konstgjorda reven kommer byggas av. Foto: Hampus Södergren & Patrik Svensson / Henrik Andersson

Torsken ska få fristad utanför Hanö – med konstgjorda rev

Uppdaterad
Publicerad

Utanför Hanö i Sölvesborg ska konstgjorda rev sättas ut för att undersöka om torsken kan få en fristad och växa sig stor.

– Vi tror torsken skulle gynnas av ett område där den kan finna skydd och känna sig tryggare, säger Hampus Södergren, initiativtagare på Hanö torskrev.

Tillsammans med forskare från Lunds universitet och Marint centrum i Simrishamn har föreningen Hanö Torskrevsförening inlett ett nytt projekt – de ska undersöka ifall konstgjorda rev kan ge en bättre levnadsmiljö för torsken i Östersjön.

Redan nu har undersökningar kring bottensubstrat och placering genomförts, och dessa kommer att ligga till grund för utvärdering av torskreven.

– Detta är ett superspännande projekt och vi ser stora möjligheter för förbättrad situation för torsken lokalt. Tidigare studier på andra platser har visat goda resultat så vi tror verkligen att detta kan lyckas även i Hanöbukten, säger Josefine Larsson på Marint centrum.

Reven kommer placeras öster om Hanö, en plats där det finns gott om rovdjur så som säl och skarv. De rörliknande reven består av överblivet material från betongindustrin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.