Foto: SVT/Stina Sandström

Fetare torsk efter lyckat fiskeprojekt

Uppdaterad
Publicerad

I två månader har forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) och yrkesfiskare fött upp vildfångad torsk i odlingskassar vid Eriksbergs naturreservat. Nu är de första resultaten här som visar att torsken ökat med 35 procent i vikt.

Cirka 200 torskar, som var för magra för att sälja, har under två månader blivit matade med sill i fyra odlingskassar vid Eriksbergs naturreservat utanför Karlshamn.

Nu har den första kassen tömts och fisken har vägts och undersökt och de första resultaten är här. I snitt har varje torsk ökat i vikt med 200 gram vilket är en ökning på 35 procent.

Karlshamn

– De har lagt på sig så att det går att använda fisken. Just muskulaturen och fettansamlingen har blivit mycket bättre, säger Glenn Fridh, yrkesfiskare.

Torskfisket hotat

Torsk som fångas med garnfiske har nästan försvunnit i kustområdet söder om Blekinge. I stället används burar för torskfiske. Men problemet har varit att torsken som fångats in är för mager och småväxt och det är bakgrunden till detta projekt som startade i början av maj.

– Vi vill bidra till en hållbar utveckling av det småskaliga kustnära yrkesfisket genom att öka värdet på fisken. Som konsument är det bra att vara medveten om vad man väljer i fiskdisken, säger Maria Ovegård, doktor vid Institutionen för akvatiska resurser, SLU Aqua.

”Vi är nöjda”

I stället för att slänga tillbaka den magra torsken har den stödutfodrats i odlingskassarna. Under den här och nästa vecka plockas fisken ur kassarna och projektet ska sedan fortsätta i höst och i vår. Förhoppningen är att resten av torsken ska visa lika bra resultat som det nu gjort.

– De som har överlevt har klarat sig bra och vi är väldigt nöjda med resultaten, säger Maria Ovegård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Karlshamn

Mer i ämnet