Foto: TT

Inför tobaksstopp på skolor – även utanför skolans område

Uppdaterad
Publicerad

Nu blir det totalförbjudet att röka och snusa dagtid för alla på Karlshamns skolor – även utanför skolans område.

Det är BUS-nämnden, nämnden för barn, ungdom och skola i Karlshamn, som har fattat beslutet. Kommun drar erfarenheter från Väggaskolan som haft tobaksfri skoltid under ett helt år.

– Grundtanken är ju man inte ska välja att använda tobak överhuvudtaget. Om man inte börjar röka så är steget längre att gå över till narkotika eller något tyngre, säger Tobias Folkesson (S), ordförande i BUS-nämnden.

Men hur ska ni kunna kontrollera vad folk gör utanför skolgårdarna?

– Det är svårt. Det är ju bara 100 på E22:an, men vad är det som säger att folk inte kör snabbare när ingen tittar, frågar sig Tobias Folkesson (S).

Sedan tidigare råder rökförbud på skolornas område. Nu utvidgas det alltså till alla platser under skoltid. Hässleholm kommun i Skåne har tagit ett liknande beslut.

– Tobaksbruket har enligt våra mätningar minskat, säger Jenny Andersson, ANDT-strateg i Karlshamn i ett pressmeddelande. Detta är en utveckling i positiv riktning som vi önskar se en fortsatt nedåtgående trend i.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.