Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar några elever vad de tycker om att trädgårdsmästarutbildningen flyttar från Bubbetorp till Ronneby. Foto: SVT/Fredrik Åkesson

Trädgårdsmästarutbildning flyttar – efter 20 år på Bubbetorps gård

Publicerad

Trädgårdsmästarutbildningen på Bubbetorps gård är inne på sin sista termin. Till hösten flyttar utbildningen till Ronneby och samarbetet med Brunnsparken fördjupas ytterligare.

– Vi blir i princip grannar med Ronneby Brunnspark, säger utbildningsledare Elin Andersson Simson.

Efter trädgårdsmästarutbildningens 20 år på Bubbetorps gård i Karlskrona väljer man nu att flytta utbildningen. Till hösten blir det en nystart i Ronneby. Bakgrunden till flytten är ovissheten kring kommunens framtida planer för gården, vilket SVT tidigare rapporterat om.

– Det är osäkert vad som ska hända med Bubbetorps gård framöver. Utifrån det har vi tittat på alternativ där vi kan bedriva vår utbildning framöver, säger Elin Andersson Simson.

Elever positiva

Flera elever ser fram emot flytten till Ronneby och närheten till Brunnsparken.

– Det blir spännande tror jag. Det är en väldigt fin park så det är jätteroligt att vi har fått igång det samarbetet, säger Jessica Johansson som går sitt första år på utbildningen.

– Jag får lite längre till skolan. Jag är en van pendlare så det gör inte så mycket för min del, säger eleven Jonathan Wilsson om det nya läget.

Flera fördelar

Elin Andersson Simson ser flera fördelar med det nya läget.

– Det blir lättare att pendla med tåg. Vi kommer ingå i Campus Ronneby och deras studiemiljö och ser att vi får många fördelar. Också det nära samarbetet, när vi i princip blir grannar med Ronneby Brunnspark, säger hon.

Trädgårdsmästarutbildning

Trädgårdsmästarutbildningen drivs av utbildningsföretaget Hermods AB, som hyr in sig hos kommunen.

Utbildningen är tvåårig och genomförs på plats i klassrum eller via hybridstudier.

Utbildningen innehåller tre LIA-perioder (praktik) ute på en arbetsplats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.